Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без шум и по нова схема пътното поддържане поскъпна с 60%

Освен фаворити като "Трейс" все по-успешно се наместват фирми, свързани с Пеевски, Вълка, съакционер в "Левски" и др.

8 коментара
Без шум и по нова схема пътното поддържане поскъпна с 60%

Поддържането на републиканската пътна мрежа е поскъпнало с 60%. Това се е случило без много шум чрез нова нова схема, която разбива дейностите и преразпределя сигурен бизнес за около 400 млн. лв. от държавни пари до 2019 г.

Анализ на победителите в обществените поръчки за превантивно, текущо и зимно поддържане на пътищата и магистралите, показва, че доскорошните "господари" в пътния бранш Васил Божков и "Трейс" на Николай Михайлов вече губят позици. В бизнеса навлизат нови публично известни и не толкова известни играчи. Сред тях се открояват фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка. В тази компания намират място "Юпитер 05" на Николай Иванов, който от миналата година е акционер във ФК "Левски", както и неизвестният за широката публика Иво Михайлов.

Новата схема отваря по-широко врата за варненските фирми "Хидрострой" и "Инжстрой", както и благоевградската "Агромах", които пътният бранш свързва с публични фигури от ГЕРБ, но официална връзка в търговския регистър няма.

Новият по-скъп модел – започнат от Орешарски и довършен от Борисов

През последните четири години пътноподдържащите фирми отговаряха за всички дейности. Старите договори бяха критикувани заради пределно високите цени на отделни единични дейности като косене на тревата край пътя, поставяне на знак, маркировка. За зимното чистене дори се стигна до пет пъти разлика в цените между отделните области. Причината беше, че там, където имаше конкуренция на търговете, цените бяха ниски, а където нямаше – високи.

През 2014 г. правителството на Пламен Орешарски реши новите четиригодишни договори за пътното поддържане да бъдат по нов модел чрез раздробяване на отделните дейности – за поддържането на пътната настилка (205 млн. лв.); за знаци (20 млн. лв.); маркировка (20 млн. лв.) и системи за пътна безопасност (20 млн. лв.) и въвеждане на лимити за единична дейност.

Така общата прогнозна стойност нарасна на 365 млн. лв. за четири години, което е средно около 91 млн. лв. годишно. За сравнение през последните четири години за тази дейност са се харчили около 60 млн. лв. По данни на бранша новите цени, по които им плащат, са с около 60% по-високи от тези по старите договори.

Пътната агенция обаче твърди, че цените са по-ниски в сравнение с предишните четиригодишни договори и дори имало фирми, които не искали да чистят снега на тези цени.

Новите търговете бяха пуснати на лотове за всеки от шестте региона, като изпълнителите бяха избрани по времето на сегашното правителство.

Прегледът показва, че в една трета от областите отново не е имало конкуренция, защото кандидатът е бил един.

Най-оспорвана би трябвало да е била надпреварата в Северен централен район, където е имало по петима кандидати (с изключение на Габрово ). Това обаче е само привидно, защото в този район няма обжалвания и новите договори са сключени още в края на 2014 г., за разлика от другите региони, където това е станало преди началото на този зимен сезон.

Към момента все още не е подписан договор само за област Перник, а този за София е станал с договаряне без обявление, т.е. изпълнителят е избран директно и това не е случайно.

И победителите са....

Преди четири години "ПСТ Груп", тогава в орбитата на Васил Божков, и "Трейс" на Николай Михайлов взеха поддържането на пътищата на около една трета от територията на страната, а останалата третинка оставиха на регионални играчи.

Четири години по-късно картината е променена и е доста по-шарена благодарение на раздробяването на дейността, като вече не се говори за печалба от мащаба на предишната, а за всекиго по нещо.

Отново най-много поръчки печели "ПСТ Груп". За разлика от преди четири години, когато компанията беше контролирана от Васил Божков, днес тя е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. "ПСТ груп" е в консорциумите, които чистят и поддържат пътната мрежа в областите Бургас, Видин, Враца, Монтана, Шумен, както и участъци от магистралите "Струма" и "Тракия". Същата компания печели и лотове за поддържането на знаците и системи за пътна безопасност.

Позиции обаче отстъпва "любимецът" на Борисов от първия му мандат – "Трейс", за сметка на нови играчи. Компанията на Николай Михайлов остава в Стара Загора, Кърджали, Ловеч, Смолян, влиза в Габрово и част от Монтана, както и взима поръчка при маркировките.

В София обаче "Трейс" отстъпва на обединението "Белмекен 2015". В него влизат четири фирми – варненската "Инжстройинженеринг" (34%), "АБ Инвест НН" (33%), "Ай Ес Ви Трейд" (17%) и "Нелсън чистота" (16%). Собственик на последната е "Титан" и макар във фирмените регистри да няма връзка с Румен Гайтански-Вълка, в бранша е добре известно, че именно той стои зад нея.

Гайтански, който в последните години се изявява като резервен играч на ДПС (господарят на бизнес империята си остава Пеевски ) ще чисти и в Кърджали заедно с "Трейс", след като е купил "Пътстройинженеринг" - Кърджали. Официално отново името му не фигурира. Според търговския регистър фирмата е собственик на "Био Майнинг" АД, която е на Екатерина Дудова, Красимира Лекова и Здравко Андреев. Последният е управител на "София Имобилен", която пък е собственост на "Волф", притежавана от Румен Гайтански.

"АБ Инвест НН" е новият играч в пътния бранш, който освен в София, участва и в консорциумите в Разград и Шумен, заедно с местни компании. Според търговския регистър фирмата е собственост на Иво Крумов Михайлов, който не е познат в пътния бранш. Старото име на компанията е "Агро инвест".

Освен на футболния небосклон, "звездата" на Николай Иванов, изгрява и в пътния бранш. Миналата година Иванов стана акционер във футболен клуб "Левски". Едновременно с това е спечелил поръчките за мантинелите в цяла южна България, без югозападния регион, който е оставен на фирми, контролирани от Пеевски.

Сред варненските фирми "Инжстройинженеринг" на Пламен Стилянов разширява най-сериозно позициите си и освен в консорциумите, които чистят Варна и Добрич, вече се включва и в областите Пазарджик и Пловдив.

Във Варна и Добрич Пламен Стилянов е заедно с друга варненска фирма - "Хидрострой" на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев, докато в Пловдив и Пазарджик е заедно с благоевградската "Агромах".

"Агромах" също имаше силна година през 2015-та. Компанията "спаси" довършването на участъци от магистралите "Струма" и "Марица", които се строяха от чужди фирми и спечели поръчка за нов участък от "Струма". До преди четири години "Агромах" беше регионална фирма, която чистеше и поддържаше пътищата в област Благоевград. Според представители от бранша израстването ѝ се дължи на публични личности от ГЕРБ, но такава връзка в регистрите не се вижда. Лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов продаде "Пътища Пловдив" именно на "Агромах" след падането на правителството на Орешарски.

Неподготвените за първия сняг

По-голямата сметка за поддържането на пътищата обаче не допринесе особено за предоставената от фирмите услуга, когато първият по-голям сняг "изненада" страната в първите дни на януари. Социалните мрежи бяха препълнени със снимки и клипове от различни краища на страната, тръгнаха и анекдоти, че на призива на КАТ да се въздържат да излизат на пътя са се озовали само снегорините.

Не за пръв път личните впечатления на хората се разминаха с това, което правителството ги убеждава по телевизията. Премиерът Бойко Борисов обяви, че фирмите са се справили добре и призова медиите да намалят натиска към отговорните за пътната поддръжка служби да чистят бързо до асфалт. Бързото почистване е свързано с по-масово използване на сол и луга, "която разваля обувките и колите на хората и замърсява природата", каза той.

"Зима е, какво да има на пътя? Може и да има начин да се сложат реотани на пътя, ще стане още по-скъпо", изтъкна и ресорният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, която призова да не драматизираме и преекспонираме нещата.

"Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към фирми, които не чистят добре. Ще санкционираме и за закъсняла реакция. Става въпрос за Монтана, Враца, Русе и Хасково, където имаше участъци, на които имаше закъснение с почистването, защото на част от машините им беше замръзнала нафтата, на други беше паднал акумулатора, а в трети случай имаше снегорин, който не успя да тръгне", каза тя в началото на януари.

Все още няма яснота какви ще са санкциите, защото те ще излязат във фактурите през февруари, отговориха от Агенция "Пътна инфраструктура" на запитване на Mediapool: "Дейностите по зимното поддържане за месец януари 2016 г. ще бъдат отчетени в средата на месец февруари и тогава ще може да се предостави конкретна информация за размера на санкциите".

Пътищата в област Монтана се чистят от сдружение "ПМВ 2014", в което влизат "ПСТ Груп", "ПСТ Плевен", "Пътстрой-Ловеч", "ПСТ Видин", "Вида Пътстрой" и "Каро Трейдинг".

За област Враца отговаря сдружение "ПИМ-Т", в което влизат "Пътниженеринг-М" Монтана и "Трейс София".

В Хасковска област пътищата се поддържат от обединение "АБ-Хасково", в което влизат "АБ" и "Бургас Пътстрой", а за Русе отговаря консорциум "Пътно поддържане Русе 2014". Той е регистриран във Варна, като в него влизат "Хидрострой" и "Пътинженеринг" Русе.

Въпреки че имаше доста сигнали за непочистени платна по магистралите "Хемус" и "Тракия", засега няма закана за глобяване на фирмите.

За последните три зими пътната агенция е наложила санкции за близо 1.5 млн. лв., като над 1 млн. лв. от тях са за сезон 2012/2013 г.

В мандата на Пламен Орешарски през зимния сезон на 2013/2014 г. пътноподдържащите фирми са били глобени със символичните близо 84 хил. лева, сочи справка от пътната агенция, предоставена на Mediapool.

Ако се съди от наложените глоби, най-зле поддържаната пътна мрежа през зимата е в област Враца, където са наложени санкции за над 320 хил. лв. на сдружението, което е чистило областта през изминалите четири години. Най-добре поддържаната магистрала през зимата пък е "Люлин" – без нито една санкция, следвана от "Хемус" със 67 лв., става ясно от представената справка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони_deactivated_1480055728
  #8

  Снимка/колаж по темата: -Голяма Тиква, кога ще ме водиш да се пързаляме на "Хемус"? -Чакай малко Тежка сланина-още събирам пари за винетка на коня. https://www.facebook.com/CLICK73/photos/a.135469139938260.31777.135465449938629/586352731516563/?type=3&theater

 2. Иван Иванов_fb
  #7

  А фирми на Прокопиев няма ли?

 3. ARROGANT
  #6

  "Премиерът Бойко Борисов обяви, че фирмите са се справили добре и призова медиите да намалят натиска към отговорните за пътната поддръжка служби да чистят бързо до асфалт." –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Всички проправителствени медии бяха предупредени да не отразяват бедственото положение в страната. Опорните точки да бъдат: "всички пътища са проходими при зимни условия", "закъсали, затрупани и бедстващи хора няма", пътищата са разчистени, опесъчени и обработени", "тирове и автомобили са с летни и износени гуми", "виновни са Станишев и Орешарски, които не са осигурили навремето необходимата почистваща техника" и т.н.

 4. strobo
  #5

  КапитализЪм котенца, капитализъм!! нали за това скачахме тук и там... Щото при тато такива номера нямаше, едно пътно управление на окръг, каквото чисти,чисти.... няма далавера, няма дявол....

 5. daskal
  #4

  Сладка работа това снегопочистване! Почти като Солунската митница.

 6. И какво от това
  #3

  Приятели на Боко-Котараци-приятели на демокрацията-държавни частиници! Живеят само около държавната трапеза, и заради демократично избраните поУитици! Корупция -> пари -> частни медии -> избор на корупмирани политици -> корупция прим! Частните медии/изключае тази/ са КРИВОТО ОГЛЕДАЛО, което изтиква напред мутри, тигри и прочие приятели на котараците, на Трейс, на Пеевски, Вълка и т.н. мили родни!

 7. И какво от това
  #2

  аз като ви обяснявам, че демокрация=тайно зависима и безконтролна съдебна система,корупционни концесии, корупционни обществени поръчки,олигарсия,КОЙ, обръчи от фирми=държавни частници,съществувщи само на държавната трапеза. Държавата сама може да си чисти пътища,смет,и да подържа по-евтина енергетика и по-добро здравеопазване при финансиране само на държавните / общински болници, защото другото е ИЗТОЧВАНЕ! Над 90% от частните са с огромни нарушения! Частната собственост ОКОЛО ДЪРЖАВАТА е портал към АДА, където потъват десетина млрд€ на год*

 8. Дядо ми Петър
  #1

  Пълненето на гушките на приятелчетата продължава и зиме и лете. С НАШИТЕ ПАРИ. Комисионните прибрани, партийните каси пращат, следващите избори са в кърпа вързани. Щом продължаваме да им позволяваме да ни баламосват.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.