Пазарът на автомобили в Европа отново бележи спад

"Фолксваген" остава лидер на пазара въпреки спада

След увеличение на автомобилните продажби през септември, европейският пазар отново отчита спад през октомври заради възобновените ограничителни мерки в много страни. Това сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитирани от световните агенции.

Новите регистрации на частни коли са се върнали на нивото от 2018 година. Спадът е 7.8 на сто спрямо октомври 2019 година до 953 615 броя нови автомобили тази година, докато година по-рано те са надхвърляли милион.

В България продажбите са намалели с 25.4 на сто на годишна основа през октомври до 2088 (спрямо 2798 през октомври 2019 година). От януари до октомври обаче спадът е с 35.6 на сто.

В Испания търсенето на нови автомобили е намаляло с 21 на сто, във Франция - с 9.5 на сто, в Полша – 14.6 на сто, а в Белгия – 9.4 на сто.

Оставените отворени автокъщи в Германия и Италия са помогнали да се ограничат пораженията върху пазара на коли и спадът там е съответно 3.6 на сто и 0.2 на сто.

През март европейският автомобилен пазар се срина с 55.1 на сто и със 76.3 на сто през април заради спирането на пътуванията и затварянето на автокъщите. През септември беше започнало възстановяване на пазара благодарение на правителствените мерки за стимулиране на икономиката в някои големи европейски страни.

Германската група "Фолксваген" (Volkswagen), обединяваща "Шкода" (Skoda), "Ауди" (Audi), "Сеат" (Seat) и "Порше" (Porsche), остава безспорен европейски номер едно въпреки спада на продажбите с 9.1 процента.

Френската "Пе Ес А" (PSA), в която влизат "Пежо", "Ситроен" и "Опел" ((Peugeot-Citroen-Opel) - е с 6=6 процента по-малко продажби миналия месец, "Хюндай" (Hyundai) е намалила новите регистрации със 7 процента, "Бе Ем Ве" (BMW) - с 13.5 на сто, а "Даймлер" (Daimler), с марките "Мерцедес" и "Смарт" (Mercedes-Smart) - с 8.1 на сто.

Две групи отчитат увеличение на продажбите през октомври - "Рено" (Renault ) с 0.2 на сто и "Фиат-Крайслер" (Fiat-Chrysler) с 3.9 процента.

Споделяне

Още от Бизнес