Пазарна ориентация: Търг за газ за свои нужди обяви "Булгартрансгаз"

Пазарна ориентация: Търг за газ за свои нужди обяви "Булгартрансгаз"

Признаци на пазарно поведение започна да проявява и държавният газов оператор "Булгартрансгаз", който обяви търг за доставка на природен газ за нуждите на компресорните си станции по управляваната от компанията газопреносна мрежа. Това се прави за пръв път, след като подобни действия по-рано през март предприе и държавният газов снабдител "Булгаргаз", търсещ алтернативни на газпромовските доставки.

"Булгартрансгаз" (БТГ) очаква до 8 април офертите на кандидатите да му доставят 15 млн. куб. м природен газ за месеците май и юни. Ще се търси най-ниската предложена цена, а ако има едни и същи оферти, кандидатите ще бъдат поканени да подобрят офертите си. От публикуваната във вторник обява става ясно, че търсените количества могат да се предлагат на виртуална точка на газопреносната мрежа на самия оператор, но също така и може да се купят и съхранявани или транспортирани в газохранилището "Чирен" обеми.

Целта на газовия оператор е да тества пазара и да види дали може да постигне по-ниски от досега плащаните цени за суровината, необходима му за работата на компресорните станции. В обявлението се посочва, че процедурата може и да бъде прекратена от БТГ.

Също с цел проверка на възможностите за доставки на различен от руския природен газ и проверка възможни ли са по-ниски цени, "Булгаргаз" обяви на 15 март търг за 144 млн. куб. м в периода от началото на април до края на юли. Ако има оферти и цените са около определените от енергийния регулатор цени за вътрешния пазар, държавният доставчик ще закупи суровина, предназначена за нагнетяване в газохранилището в Чирен. Офертите ще се приемат до 29 март – петък, когято би трябвало да стане ясно дали има смисъл газовият доставчик да продължи да провежда такива процедури и в бъдеще.

Двете дружества от години са обвинявани, че нямат пазарно поведение и не правят нищо за диверсификацията на маршрутите и доставките на природен газ у нас. Те дори бяха глобени заедно със собственика си – "Българския енергиен холдинг", със 77 млн. евро от Европейската комисия за това, че са пречили за навлизането на други пазарни играчи у нас. Санкцията на Брюксел се обжалва пред Съда на Европейския съюз, но реално "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" предприемат първите си пазарно ориентирани стъпки.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?