Пенгезов се оплака от прокурор, работил по неговото дело

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е сезирал Етичната комисия на Висшия съдебен с искане за проверка на прокурор Стоил Тойчев от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи сайтът "Правен свят".

Стоил Тойчев е работил по неговото дело преди то да бъде прехвърлено на Военно-окръжната прокуратура в София. В писмо до комисията Пенгезов настоява за проверка във връзка с интервю на Тойчев пред в. "24 часа".

Шефът на съда смята, че прокурорът уронва престижа на съдебната власт, защото нарушава принципа на конфиденциалност от Етичния кодекс на магистрата. В кодекса се казва, че "магистратът е длъжен да пази абсолютна дискретност и служебна тайна в социалното си общуване и частен живот относно фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните си задължения и да изисква същото от съдебните служители".

Пенгезов е недоволен, че Тойчев "убеждава читателите на вестника" в неговата виновност и че твърди как Пенгезов, който е подсъдим по аферата "ОПАК", "вероятно цели да притесни и изплаши част от свидетелите".

Председателят на САС настоява за проверка и на още едно изказване на прокурор Тойчев – във връзка с кариерното развитие на съдия Антон Урумов. Обвинителят е казал, че след като е гледал дело, по което страна е бил Пенгезов, съдия Урумов е бил командирован от Софийския районен съд в Софийския градски съд по нареждане на самия Пенгезов.
Веселин Пенгезов категорично отрича това твърдение да отговаря на истината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?