Експерти на ОЛАФ разследват сигналите за злоупотреби с европари срещу съдия Пенгезов

Експерти на ОЛАФ разследват сигналите за злоупотреби с европари срещу съдия Пенгезов

Екип експерти от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е в София тази седмица, където ще разследва твърдения за злоупотреба с еврофондове, извършени от висшия български съдия Веселин Пенгезов. Това се казва в информация на интернет изданието за европейски новини и анализи Europolitics, цитирана от "Фокус".

Според източници от Брюксел, експертите на ОЛАФ ще разменят документи и доказателства, които притежават, с българската прокуратура.

Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд, бе обвинен заедно с друг магистрат – Петър Петков, който е ръководител на Военно-апелативния съд, през април в присвояване на европейски средства във връзка с проект за 375 000 евро. Двамата магистрати временно са отстранени от позициите си, припомня изданието.

Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, също е замесена в разследването. Г-жа Дивизиева, която е бивш шеф на управляващия орган на ОПАК (Оперативна програма "Административен капацитет"), е обвинена, че е дала неверни сведения по случая. Г-жа Дивизиева нарече обвиненията "едно голямо недоразумение”, продължава публикацията.

Съдия Пенгезов е стар познайник на Европейската комисия, която все още упражнява мониторинг на българската съдебна система чрез механизма за сътрудничество и проверка – седем години след присъединяването на България към ЕС. През 2010 г. г-н Пенгезов бе временно отстранен заради обвинения в неетично поведение.

Сегашното разследване срещу съдията започва още през 2008 г. Г-н Пенгезов, който тогава е бил председател на Военно-апелативния съд в София, е отговарял за проекта по модернизацията на електронната информационна система на съда, който е извършван с финансиране от ЕС. Проектът по-късно е поет от наследника на г-н Пенгезов – г-н Петков.

Г-н Пенгезов е обвинен в длъжностно престъпление като според прокуратурата той е "нарушил сериозно” правилата за организиране на обществени поръчки. Делото срещу г-н Пенгезов започва през 2010 г., но според следователите е било "замразено” от правителството на бившия премиер Бойко Борисов.

Нов екип, назначен от главния прокурор през 2013 г., който трябва да разследва корупция при висшите магистрати в страната, подновява делото, припомня Europolitics.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?