Пенсиите се вдигат с 10% от 1 юли

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 10%, а не както бе заложено в бюджета – с 8,5%. Това реши правителството на заседанието си в четвъртък. От съобщението за взетото решение не стана ясно как то е било подкрепено от министрите от квотата на НДСВ.

Предложението бе на левицата, но от НДСВ в сряда го обвързаха с едновременно намаляване на осигурителните вноски с 3%, като казаха, че ще го подкрепят само при това условие. Преди началото на заседанието на правителството министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров каза за контрапредложението на НДСВ, че то може да бъде обсъдено не по-рано от следващия месец в рамките на промените в общата управленска политика на правителството. Финансовият министър Пламен Орешарски бе още по-уклончив, като обвърза разглеждането на идеята с анализа на изпълнението на бюджета за първата половина на годината.  

Вдигането на пенсиите с 10% трябва да стане с промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Според одобрения в четвъртък от кабинета законопроект минималната пенсия за старост и прослужено време става от сегашните 85 лв. на 93.50 лв.

Средната пенсия в страната става 168 лв., а максималната – 490 лв.

Увеличава се и социалната пенсия за старост от 63 лв. на 69.30 лв. Тя се отпуска на навършили 70 години граждани, чийто доход на член от семейството е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен в страната за последните 12 месеца към датата на навършване на възраст за получаване.

Социалната пенсия за старост ще доведе и до увеличаване на минималните размери за пенсиите, които не са свързани с трудова дейност като пенсиите по болест, инвалидност, военноинвалидност и др.

Новият размер на пенсиите е в съответствие с решението на Надзорния съвет на НОИ за индексиране на доходите на възрастните хора.

Споделяне

Още от България