Пенсионирането според продължителността на живота, предлага Ван Ромпой

Херман ван Ромпой

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой ще настоява държавите членки да променят възрастта за пенсиониране, като я обвържат с по-голямата средна продължителност на живота. Това съобщи германското издание "Велт ам Зонтаг", цитирано от Франс прес.

"Можем да препоръчаме на съюза като цяло да има връзка между пенсионирането и продължителността на живота. Можем да ангажираме всичките 27 държави членки да реформират своите пенсионни системи за определен период и по начин, който води до определена цел", казва пред германския вестник Ван Ромпой.

По думите на президента на ЕС мерките не трябва да са само препоръчителни, оставяйки всяка страна да прави каквото намери за добре, а трябва да се въведат определени граници на реформите. "Това е един от въпросите, който ще трябва да обсъдим през идните месеци", обяснява Ван Ромпой.

Пенсионните системи са сред темите за преговори между европейските лидери по време на двудневния Европейски съвет, който започва в четвъртък в Брюксел.

Най-важната тема в дневния ред на държавите и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел обаче ще остане дълговата криза в еврозоната и начините за преодоляването ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа