Пентагонът е игнорирал доклад как да спести 125 млрд. долара

Пентагонът е игнорирал доклад как да спести 125 млрд. долара

Министерството на отбраната на САЩ е погребало в бюрократичните си канали проучване, която показва, че за 5 години се пилеят за ненужни административни разходи 125 милиарда долара, съобщи “Вашингтон пост“, цитиран от “Дневник“.

Докладът е от началото на миналата година. Той разкрива, че за 1.3 милиона военни на активна служба отговарят малко над 1 милион подизпълнители, цивилни и униформени, работещи "на бюро". Разходите за тях са 134 млрд. долара.

Разследването на вестника стига до заключение, че в министерството са се уплашили, че изводите от доклада могат да бъдат използвани в Конгреса за орязване на бюджета за отбрана.

Авторите на проучването не препоръчват съкращения на цивилилен или военен персонал, а опростяване на бюрокрацията, ранно пенсиониране, намаляване на скъпо платените външни изпълнители на услуги и въвеждане на повече информационни технологии в армията.

Докладът препоръчва спестените от по-добро административно управление милиарди да се насочат към бойни части и оръжие. Със 125 млрд. долара може да се обнови остаряващият ядрен арсенал или да се поемат оперативните разходи на 50 бригади на сухопътните сили, дават пример от "Вашингтон пост". Това е и еквивалентът на 3000 самолета F-35 за бойната виация или 10 бойни групи със самолетоносачи за военноморските сили.

Общо 457 000 души, които са почти половината от поддържащият персонал, се занимават с дейности като логистика и доставки. Това надхвърля служителите на UPS - една от най-големите куриерски компании в света.

С покупки и поръчки се занимават други 207 000 души на пълен работен ден. Ако работеха за частен работодател, компанията щеше да е сред 30-те водещи в тази категория в САЩ. Имотите на Пентагона, включително базите по света, се управляват от повече от 192 000 служители, струващи 22.6 млрд. долара на бюджета.

Само с човешките ресурси са заети около 84 000 души. За подбор на военен и цивилен персонал и поддържане на документация и раздаване на заплати и пенсии отиват над 11.4 млрд. долара.

Авторите на доклада предлагали споменатите 125 млрд. долара разходи да се преразпределят за срок от 5 години, но това се видяло на началниците им твърде амбициозен срок. Освен това мнозина в Конгреса щели да се съпротивляват на съкращаването на персонал от Пентагона в техните избирателни райони.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?