Пентагонът обмислял да прати 5-10 хиляди военни в Близкия изток

Пентагонът обмислял да прати 5-10 хиляди военни в Близкия изток

Министерството на отбраната на САЩ разглежда искане на американските военни за изпращане на още няколко хиляди военнослужещи в Близкия изток заради растящото напрежение в отношенията с Иран, предаде Ройтерс, цитирайки двама американски служители, пожелали анонимност.

Според Ройтерс искането е за 5000 военни и е било отправено от американското Централно командване, което отговаря за военните операции в този регион. Не било ясно обаче дали Пентагонът ще го одобри. Министерството редовно получава, но и отклонява, искания от командванията на бойни части, дислоцирани в различни части на света, за допълнителни ресурси, отбелязва Ройтерс.

Един от източниците пояснил, че исканият допълнителен контингент ще бъде "отбранителен по същността си".

Говорител на Пентагона отказа снощи да коментира бъдещите планове. "Наша дългосрочна политика е да не обсъждаме или да спекулираме за потенциалните си бъдещи планове и по искания за (повече) сили", каза говорителката на ведомството Ребека Ребарич, цитирана от Ройтерс.

Асошиейтед прес пък съобщава, като се позовава също на американски представители, че Пентагонът дори правел планове за изпращане на до 10 000 допълнителни военни в Близкия изток.

Не е ясно засега какво решение ще вземе американският президент. Тръмп нееднократно е казвал, че трябва да се намали американското военно присъствие в региона, отбелязва АП.

Плановете се очаквало да бъдат представени на Белия дом тази сутрин местно време. Това ще стане в момент на засилващо се напрежение с Иран.

Споделяне

Още от Свят