Пентагонът: САЩ трябва да увеличат военните учения в Европа заради руската агресия

Пентагонът: САЩ трябва да увеличат военните учения в Европа заради руската агресия

САЩ трябва да увеличат броя на военните учения и тренировъчните програми в Европа и да засилят споделянето на разузнавателна информация в НАТО, за да контрират по-добре руската агресия в региона, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър след съвещание в Германия с висши американски военни и дипломати, съобщи Асошиейтед прес.

Картър призна, че сегашните международни икономически санкции срещу Русия не са спрели военната подкрепа на Москва за сепаратистките бунтовници в Украйна. Той каза също, че САЩ и други страни се тревожат, че президентът Владимир Путин ще използва същата тактика и другаде в региона и че той позиционира Русия като противник на САЩ.

"Има други неща, които трябва да предприемем, признавайки факта, че поне за момента Владимир Путин не сменя курса", каза Картър пред репортери на борда на самолета на път за САЩ.

"Затова трябва да се адаптираме в дългосрочна перспектива към тази реалност".

За разлика от други американски представители, които настояват, че санкциите вършат работа, понеже вредят на руската икономика, Картър изтъкна, че те не са довели в резултат до промяна.

"Показателно за това колко малко руското правителство го е грижа за дългосрочното благополучие на собствения му народ е, че санкциите още не са довели до промяна, или поне до завой в курса, което искаме от Русия", каза Картър след срещата вчера с над 40 участници - началници на американски военни командвания от всички краища на света и 14 американски посланици от Западна и Източна Европа.

Тя се състоя в навечерието на срещата на върха на Г-7 в Бавария, която вероятно ще осъди отново Русия за предполагаемата ѝ роля в насилието в Украйна, но не се очакват
по-строги наказателни мерки, отбелязва БТА.

Участниците в съвещанието вчера, което протече при закрити врата в щаба на Европейското командване на САЩ, изразиха загриженост, че тактиката, приложена от Русия в Украйна, която
Картър описа като смесица от подривни действия, изтънчени методи за сплашване и манипулиране на информация, може да бъде  приложена и другаде.

"Целият този коктейл, на който станахме свидетели в Украйна ... дали сме обезпокоени, че ще видим да го използват и другаде? Абсолютно да. Дали сме го обсъдили? Абсолютно.Това, разбира се, е обезпокоително за страните от НАТО", каза Картър.

Срещата, която шефът на Пентагона свика в края на 11-дневната си обиколка, фокусирана предимно върху проблемите на Азиатско-Тихоокеанския регион, продължи повече от четири часа.

Според американски представители не са взети конкретни решения, но по думите на Картър са обсъдени редица мерки, които САЩ може да предприемат. Например, посочи той, засилените военни учения в региона, включително Балтийските страни, са били успешни.

Споделяне

Още от Свят