Пернишка трагедия завърши с 11 години затвор

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата за убийството на 17-годишния Кристин Иванов от Перник, с което съдебната процедура по трагедията се изчерпва, съобщиха информационните агенции в понеделник.

Кристин бе убит през октомври 2004 г. Част от  разчленения му труп бе открит заровен в гориста местност до стадион “Металург” в Перник, а друга - в хладилника на бабата на Кристиян Петров. Кристин бил умъртвен от удар с брадва в тила, установи експертиза.

Съученикът му Кристиян направи самопризнания, според които убийството станало заради спор за 4 лева при игра на покер. По-късно обаче Кристиян се отрече  от показанията си, дадени по време на предварителното производство.

Първоначално Окръжният съд в града призна за виновен и осъди на 11 години затвор Кристиян, като постанови той заплати по 100 хиляди лв. на двамата родители на Кристин. Максималното наказание предвиждаше 12 г, защото към момента на убийството е бил непълнолетен. Решението на първоинстанционния съд бе потвърдено на двете по-горни инстанции.

През целия процес защитата настояваше, че довереникът им е невинен с мотива, че липсват категорични доказателства за авторството на деянието. Освен това Кристиян тежал по-малко от 50 кг. и не бил способен да извърши подобно убийство, тъй като за него е необходима голяма физическа сила. Според прокуратурата всички доказателства сочели, че Кристиян е убил съученика си.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?