Пет държави създават европейска жандармерия

Пет европейски държави - Франция, Испания, Италия, Португалия и Холандия - се договориха да създадат европейска жандармерия с численост от 3 000 души, която да бъде изпращана в различни горещи точки на света.

Инициативата е отворена за участие и на други европейски държави.

Европейската жандармерия е предназначена за следконфликтни мироопазващи мисии, за поддържане на обществения ред и други полицейски задачи.

Споразумението бе подписано от министрите на отбраната на петте държави в Холандия, където продължава неофициална среща на военните министри на ЕС.

Европейските жандармерийски сили ще са базирани във Виченца, североизточна Италия.

Подразделението ще бъде готово за действие в срок от 30 дни, а първоначалната му численост ще е около 800 души. Останалите 2 300 човека ще бъдат резерв. В силите ще участват френски жандармеристи, италиански карабинери и техните аналогични структури в Испания, Португалия и Холандия, предаде ББС.

Френският министър на отбраната Мишел Алио-Мари заяви, че новата европейска жандармерия ще бъде в състояние да действа при всякакви обстоятелства.

Германският министър на отбраната Петер Щрук обаче изключи възможността страната му да участва в тези сили, тъй като в Германия задълженията на полицията и на армията са ясно разграничени.

Европейската жандармерия е особено подходяща за използване в райони като Босна и Косово, където ще помага за възстановяване на стабилността, но не и в Ирак, където бунтовниците контролират цели райони, смятат европейските министри.

ЕС започна да обсъжда създаване на военно подразделение в отговор на кървавото разпадане на бивша Югославия и геноцида в Руанда през 1990-те години.

Според ЕС успехът на военната мисия в Македония през 2001 и в град Буниа в Конго миналата година показва как полицейските сили могат да действат без да дублират НАТО.

През декември НАТО ще предаде на ЕС командването на мироопазващите сили в Босна, чиято численост е 7 000 военнослужещи.

Споделяне

Още от Свят