Пет европейски държави подкрепиха парламента в политическата криза в Молдова

Пет европейски държави подкрепиха парламента в политическата криза в Молдова

Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция заявиха, че подкрепят молдовския парламент, чието разпускане бе обявено вчера от премиера, предаде Франс прес.

"В настоящата конституционна криза ние разглеждаме молдовския парламент като представител на народа на Молдова и като най-подходящото място да бъдат обсъждани политически въпроси, включително и най-противоречивите, и ние го подкрепяме", изтъкнаха петте страни в общо изявление.

Проруският президент на Молдова Игор Додон бе отстранен от длъжността си, като мястото му бе заето от неговия политически противник, премиера Павел Филип, който разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори.

"Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция внимателно следят скорошното развитие на събитията в Молдова. След парламентарните избори демократично избраното парламентарно мнозинство прие важни решения, включително и това за сформиране на правителство. Призоваваме за спокойствие и сдържаност. Всички партии имат отговорност да решат тази конституционна криза по мирен начин", посочват петте страни в изявлението си.

Молдова, която е бивша съветска република с население от 3,3 милиона души, намираща се между Румъния и Украйна, е свидетел на голям брой политически кризи, отбелязва Франс прес.

Игор Додон, който бе избран за президент през 2016 г., е в политическо разногласие с правителството и на няколко пъти конституционният съд на Молдова преустановяваше президентските му пълномощия заради отказа му да одобри закони, приети от парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят