Пет години затвор за Иван Тодоров-Доктора

Соченият за топ контрабандист от МВР Иван Тодоров-Доктора получи днес 5 години затвор за отвличане и въоръжен грабеж, извършени преди 10 години. Вторият обвиняем по делото - Тодор Дишлиев, беше оправдан, предаде БТА.

Двамата бяха обвиняеми за похищението на свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев и тримата му охранители през април 1994 година.

Адвоктатът на Доктора заяви, че ще обжалва присъдата, произнесена от Хасковския съд, пред Апелативния съд в Пловдив.

Делото за отвличането на бизнесмена бе възобновено в Хасково след като гръмна яхтения скандал миналата пролет. След атентата на бул. "Цариградско шосе" в София във взривения автомобил НСБОП откри снимки, на които Иван Тодоров и съдружникът му Петър Петров от "Амигос-3" играят карти на една яхта заедно с финансовия министър Милен Велчев, бившият министър на транспорта Пламен Петров, и доскорошният депутат от НДСВ, а сега лидер на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски.

Изненадващо на вчерашното последно заседание в съда повторно бе разпитан бизнесменът Милослав Кръстев, който промени показанията си е обяви, че разпознава Иван Тодоров като организатор на отвличането и грабежа. Доктора обяви пред журналисти, че НСБОП били принудили бизнесмена да промени показанията си. Кръстев му признал за това преди време и Доктора щял да намери видеозапис от разговора им.

След взрива, Доктора увреди слуха си и замина да се лекува във Франция, откъдето идваше за разпити. Междувременно в серия интервюта обвини МВР, че скалъпва доказателства срещу него, че с яхтения скандал някой иска да навреди на финансовия министър и т.н. Той дори обвини генерал Васил Василев, че стои зад атентата срещу него. Генералът бе пенсиониран от шефския пост в полицията, но не заради обвиненията на Доктора.

Вчера Тодоров отрече да има пречки за пътуване в чужбина, само му била отнета картата за достъп в Монако заради информация на нашите служби. Доктора отрече да има заплахи за сигурността му. Все още той подозира за атентата срещу него бившия си съдружник от "Амигос" Петър Петров, който е следствен за пране на пари.

Според Доктора, Петров е направил така, че всички негови негативи да бъдат прехвърлени на бившия му съдружник. Мотивите за това били сложни и Доктора отказа да ги коментира.

Още от България