Софийският градски съд реши:

Пет години затвор за търновски съдия, поискал 25 000 лева подкуп

Осъденият Славчо Петков твърди, че е дал заем на "криминално-проявен престъпник"

Славчо Петков

Арестуваният с 6000 белязани лева в края на октомври 2010 г. магистрат от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков получи 5-годишна присъда, глоба от 8000 лева, както и 8-годишна забрана да работи в съдебната система и да упражнява юридическа дейност.

 

Това реши в сряда Софийският градски съд (СГС), признавайки Петков за виновен по обвинението, че е поискал 25 000 и получил 16 000 лева подкуп от подсъдим по дело, разглеждано от неговия състав. Той ще трябва да заплати в полза на държавата цялата сума, поискана като рушвет, както и над 900 лева разноски по делото.

 

След като прочете присъдата, съдия Андрей Ангелов накратко разясни мотивите за решението, уточнявайки, че показанията на основния свидетел и потърпевш - Емил Шопов, са били подкрепени изцяло от приложените по делото телефонни записи със СРС-та.

 

Освен това СГС приема за "житейски недостоверна" версията на Петков, че поисканите от него пари всъщност били даден по-рано заем. Съдия Ангелов посочи също, че не би могло да се даде вяра на хипотеза, в която магистрат може да има финансови взаимоотношения с човек, който е подсъдим по негово дело.

 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

 

След като чу присъдата си, видимо развълнуван Славчо Петков коментира, че е "изумен" как е възможно съдът да вярва на думите на "един криминално-проявен престъпник", определяйки основния свидетел Шопов като "кукла на конци", без да споменава името на предполагаемия кукловод.

 

Каза и, че с това решение на СГС "превръзката на Темида е паднала" и че в случая "говорят гласове свише". Чии са тези гласове осъденият не пожела да уточни, защото били само негови предположения и не искал да рискува "да стана клеветник". Пред журналистите Петков повтори версията си, че става дума за най-обикновен заем, който е трябвало да му бъде върнат от Шопов.

 

Впоследствие адвокатът му Иво Найденов поясни, че Славчо Петков нямал представа, че свидетелят е подсъдим към момента на даването на въпросния заем. След като разбрал за делото, вече било късно и така или иначе парите трябвало да се върнат. Така се стигнало до даването на общо 16 000 лева непосредствено преди ареста. Сумата била платена на три пъти – два по 5000 и един път 6000 лева.

 

Според обвинителния акт повод за поискания от Петков подкуп става дело за кражба на 10 тона нафта, оценена на 20 000 лева, срещу Шопов и още петима души. На първа инстанция Районният съд в Свищов осъжда двама от подсъдимите и оправдава Шопов и останалите трима. Според показанията на свидетеля Петков сам се свързал с него за да го уведоми,ч е колегите му в съдебния състав на втора инстанция Мая Маркова и Христо Томов възнамеряват да отменят оправдателните присъди.

Споделяне

Още от България