Пет станаха жертвите на проливните дъждове в Италия

Наводненият Милано

Проливните дъждове, бурните ветрове и свлачищата в северна Италия взеха пета жертва, предаде Франс прес в четвъртък, като се позова на италианските власти.

Тази сутрин в Москацано, югоизточно от Милано, пожарникари откриха трупа на 36-годишен общински съветник, опитвал се да стигне до местен ресторант, преди да бъде повлечен от водите на придошла река.

Малко по на север пожарникарите намериха трупа на издирван 70-годишен мъж, паднал в езерото Маджоре, докато се опитвал да закотви по-добре корабчето си в пристанището Испра. Заради наводненията вчера езерото започна да прелива.

От началото на седмицата свлачищата отнеха живота на още двама души в областта Лигурия и на един човек в района на Торино.

Милано днес се оказа наводнен, след като реките Севезо и Ламбро преляха. Районът на гара Гарибалди беше залят. Вода нахлу и в някои метростанции. Въпреки че следобед дъждът спря, училищата в града остават затворени.

Много общини в Северна Италия са затрупани с кал заради свлачища, нанесли щети на стойност десетки милиони евро.

Гражданска защита днес се притеснява и за нивото на река По, прекосяваща Северна Италия. Вчера водите ѝ достигнаха максимално ниво по цялото ѝ поречие. Очаква се утре влошаване на обстановката в градовете Парма и Пиаченца, през които преминава реката.

Италия беше засегната от няколко последователни циклона, предизвикали множество свлачища и наводнения. Миналата седмица пострада дори столицата Рим.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?