Нуриел Рубини:

Пет страни трябва да напуснат еврозоната, за да се решат проблемите й

По подобие на брака, ако той вече не е успешен и има прекалено много непреодолими търкания, се стига до развод, така и страните от еврозоната трябва да приемат съдбата си и да се разделят. Това смята Нуриел Рубини, основател на компанията за анализи и икономически стратегии Roubini Global Economics, цитиран от в. ″Файненшъл таймс″.

В коментар за изданието Рубини и управляващият директор на компанията Aрнаб Дас, твърдят, че дългосрочните рефинансиращи операции (LTRO), при които ЕЦБ предложи на банките евтини заеми, може и да са предотвратили кредитната катастрофа – потушавайки временно страховете на инвеститорите, но дълбоко вкоренените проблеми в еврозоната остават нерешени.

Двамата са на мнение, че проблемите в Гърция и някои други страни от еврозоната, сред които Португалия и Ирландия, си остават.

Тези страни може да се нуждаят от по-нататъшно преструктуриране, коментират двамата. Еврозоната не разполага с основни компоненти, необходими за успешен валутен съюз. Затова според тях "разводът, колкото и да е труден, със сигурност е по-доброто решение, отколкото да се поддържа един неуспешен брак", пише ″Файненшъл таймс″, цитиран от в. ″Капитал″.

Само така може да се премахнат основните недостатъци в дизайна на еврозоната, заложени още със създаването на единната валута. В идеалния случай Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания трябва да напуснат еврозоната.

Напускащите трябва да възстановят икономиките си и да се върнат към растеж на базата на износа и доходите, докато ядрото трябва да възстанови баланса на вътрешното търсене, казват те.

Икономистите предполагат да бъде създадена преходна парична рамка, чрез която да бъдат върнати механизмите на обменните курсове, докато инфлацията и валутният риск се върнат към нормалното.

Двамата специалисти считат, че валутни загуби и неочакваните неустойки ще бъдат смекчени от действията на ЕЦБ, която ще купува от новите валути на по-малките напускащи страни.

Вместо да преживяват лош брак, което причинява мизерия за всички заинтересовани, бракоразводни закони помагат да се постигне приятелско разделяне и еврозоната следва да използва стройна стратегия за излизане от кризата "по-скоро рано, отколкото късно, защото забавянето често прави разводите по-скъпи", смятат Рубини и Дас.

Споделяне

Още от Бизнес