Петъчната стачка на пилотите на "Райънеър" обхваща и Германия

Петъчната стачка на пилотите на "Райънеър" обхваща и Германия

Стачката на пилотите на нискотарифния ирландски авиопревозвач "Райънеър", насрочена в пет европейски държави, се разраства. Германският профсъюз Ферди (Verdi) призова кабинните служители на авиокомпанията  в Германия да се присъединят към колегите си от Белгия, Италия, Холандия, Португалия, Испания и Германия, предадоха световните агенции.

"След четири кръга преговори, няма удовлетворително предложение", посочи синдикатът в комюнике.

Решението на пилотския синдикат Кокпит (Cockpit) да участва в стачката ще доведе до отмяната на 35 до 45 полета от и до Германия, каза в Дъблин маркетинг директорът на Райънеър Кени Джейкъбс.

Отменените полети представляват 10 процента от германските полети на авиокомпанията в петък.

Дъблинският нискотарифен авиопревозвач обяви по-рано тази седмица, че отменя 150 от общо 2400 полета утре заради стачките на кабинния персонал в

Райънеър внесе жалба пред регулаторните органи за конкуренцията в ЕС, според която конкурентни компании стоят зад тези координирани протестни действия.

Компанията изразява разочарование, че германският синдикат Кокпит се присъединява към стачката, като отбелязва, че има напредък в преговорите с профсъюза във вторник, включително назначаването на медиатор.

Райънеър съобщи във вторник, че е подписал нов договор с кабинния си персонал в Италия, който влиза в сила от 1 октомври за три години.

Споделяне

Още от Бизнес