Петър Чобанов пред Ройтерс: По-слаб растеж тази година, ускоряване - през 2014-а.

Петър Чобанов

Българската икономика ще отбележи тази година по-нисък икономически ръст от прогнозния, но ще набере инерция през следващата година. Това казва в интервю за агенция "Ройтерс" финансовият министър Петър Чобанов. Той е в Словения, където участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance) в рамките на Осмия стратегически форум в град Блед.

Причините за слабия растеж са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и вътрешната политическа нестабилност, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване, казва министърът.

Ревизираните прогнози сочат, че растежът тази година ще бъде между 0.6 и 0.8 процента, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1.8% ръст, казва в интервюто Чобанов, цитиран от пресслужбата на Министерството на финансите.

"Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции“, продължава Чобанов.

Според него бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци.

"Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа“, допълва още той.

Чобанов коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бондове в началото на 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?