Петър Стоянов разочарован от подкрепата на столичния кмет за десния кандидат

Лидерът на СДС Петър Стоянов не скри разочарованието си от неполучената подкрепа за Неделчо Беронов от страна на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана в понеделник по време на партийно посещение на Стоянов в Русе.

“Той (Борисов – б.р.) не ни даде такава подкрепа, каквато се очаква за едни президентски избори. Когато той заяви, че може да подкрепи Неделчо Беронов като общ кандидат, ние съзряхме една сериозна възможност за разширяване на електоралната база за кандидат-президентската двойка”, обясни Стоянов мотивите за отправения към ДСБ ултиматум за изтегляне на съдебния иск срещу Бойко Борисов.

По думите му именно поради тази причина СДС е изиграло “изключително принципна роля” като е дало на ДСБ да разбере “колко е глупаво да продължава с атаките срещу столичния кмет”.

“В същото време ясно заявихме на г-н Борисов, че за да оттегли ДСБ своята жалба срещу него, той трябва да даде подкрепата си за г-н Беронов. За съжаление това, второто, не се случи”, каза председателят на партията.  

Стоянов допълни, че позицията на Борисов не променя отношението на СДС към него и към сдружение ГЕРБ, което имало “сериозно влияние”.

Стоянов призна също, че и неговата лична кандидатура е била подкрепена от Борисов в същата степен, в която и била подкрепена и тази на Беронов.

“Aз не получих нищо повече от една устна подкрепа, която се изразяваше в това “Колко добър президент беше Петър Стоянов”. Същото, обаче, получи и настоящият президент. Но никаква друга сериозна подкрепа не сме договаряли и не сме получили от г-н Бойко Борисов”, заяви лидерът на СДС.

Нееднократно обаче столичният кмет заявява, че ако Стоянов се  кандидатира за президент, то той ще го подкрепи.

Лидерът на СДС съобщи още, че неговата партия и ДСБ ще изградят отделни щабове за президентските избори, въпреки че кандидатурата е обща. Той обеща те да работят в синхрон.

“В това няма никаква драма. Всеки от нас поема отговорност да мобилизира своите клубове и всеки знае как да го направи. Няма никакъв смисъл от лицемерно прегръщане и клетви във вечна вярност. Нашите две партии много се различават. Просто имаме обща цел на тези президентски избори”, обясни той.

Стоянов обясни, че нито той, нито СДС имат причина да се срамуват от кандидатурата на Неделчо Беронов. Лидерът на партията призова членовете и симпатизантите към пълна мобилизация, тъй като тя щяла да бъде необходима и за следващите избори – за евродепутати, местни и парламентарни.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?