Петър Стоянов се готви да оглави СДС

Петър Стоянов даде да се разбере, че би се кандидатирал за лидерския пост в СДС на 21 февруари, когато ще се проведе извънредна отчетно - изборна конференция.

Форумът бе поискан от сини депутати, групирани около бившия премиер Иван Костов, които обаче настояваха преди него Надежда Михайлова и НИС да се оттеглят, за да не го манипулират. Михайлова обаче отказа да подаде оставка и обяви твърдото си намерение да се кандидатира отново. Междувременно от различни страни в СДС се появиха призиви срещу кандидатирането и на Костов, и на Михайлова, тъй като те са фигури, които разделят партията.

Бившият президент Стоянов, който през есента на м.г. възстанови членството си в СДС, изрази силно желание да участва на Националната конференция. Запитан има ли какво да каже пред най-висшия партиен форум, Стоянов заяви след срещата си с посланиците от НАТО, че има и че започва да се подготвя "още от утре".

Днес Петър Стоянов отказа да отговори на директния въпрос дали ще се кандидатира за председател на СДС с аргумента, че каквото и да каже, то ще се превърне в новина и ще обезличи срещата му с посланиците на НАТО.

Стоянов отказа да коментира вариантите Надежда Михайлова или Иван Костов начело на СДС като каза, че "не персоните, а политиката е важна" и добави, че "не бива да се налива прекалено масло в този огън". Запитан дали самият той ще влезе в "лидерския огън", бившият президент отговори с метафора - "пекъл съм се на много огньове, така че съм обръгнал".

"Само един може да е алтернативният кандидат на Надежда Михайлова за председателския пост и той е Петър Стоянов", прогнозира депутатът от СДС Асен Агов във вторник след заседанието на Националния съвет. Поради нежеланието на Надежда Михайлова да направи каквито и да е отстъпки на опонентите си, конфликтът между двата лагера все повече води към разцепление, макар все още да не е ясно какво ще предприемат 29-те депутати, подкрепили подписката срещу НИС.

Людмил Бешков, председателят на клуба на бившите сини депутати "Сенатор", определи преди дни Петър Стоянов и синия депутат Йордан Бакалов като най-подходящи за лидерския пост. След среща на клуба Бешков обясни, че изборът между Надежда Михайлова и Иван Костов не е продуктивен, тъй като резултатът неминуемо ще доведе до разцепление в партията, затова за предпочитане бил "пловдивският вариант".

На въпрос дали все пак ще приеме номинация от клуб "Сенатор", Стоянов каза, че отговорът му следва да се търси в метафората с огъня.

"СДС трябва да превърне дебата за това кой да седне на стола, който по принципи дразни всички привърженици, в дебат за това каква политика да води партията в следващата година и половина до парламентарните избори", каза още Стоянов.

Той предизвика недоволството на седесарите през 2001 г., когато след изборната победа на Симеон Втори нарече СДС "разбити авари" и ги призова да се коалират с победителите.

Идеите му за обединение на десните сили се споделят и от столичния кмет Стефан Софиянски (лидер на ССД), който не спира да повтаря, че НДСВ трябва да се включи в една бъдеща дясна коалиция. Това противоречи на решенията на СДС от предишната конференция, когато сините решиха да са в опозиция на царя и нееднократно са декларирали, че няма да участват в кабинет в този парламент.

Отношенията между Стоянов и Софиянски обаче се обтегнаха около местните избори, когато бившият президент внезапно преоткри "седесарската си душа" и обяви подкрепата си за Надежда, като обясни, че евентуална победа на Софиянски минава "през трупа на СДС". След като Надежда Михайлова се провали още на първия тур, СДС подкрепи Софиянски на втория.

На въпрос дали има опасност от разцепление, ако линията на Надежда Михайлова победи, днес Стоянов отговори отрицателно и добави, че според него привържениците на СДС са достатъчно разумни и че сред тях няма разделение, което може да доведе до разцепление в партията.

"Тази конференция трябва да излезе с категорично решение и след нея поддръжниците на двете различаващи се политически линии не трябва да се чувстват врагове, а политически опоненти", добави той. По думите му онзи, чиято линия не вземе превес, трябва да приеме линията на мнозинството и ако не работи усърдно за нея, поне не трябва да ѝ пречи.

Запитан коя линия подкрепя, Стоянов каза, че поддържа линията на отваряне на СДС, защото БСП не е напълно реформирана партия, която може да се справи с отговорностите на бъдещо управление на България тогава, когато страната ще е член на НАТО и ще ѝ предстои членство в Европейския съюз.

Той подчерта още, че въпросът за коалиране на СДС с други десни или центристки партии не е въпрос на компромиси, безпринципност или само за влизане във властта.

"Това е въпрос на дълг, а бягането на СДС от властта и отговорностите му към България ще се окаже най-голямата безпринципност", каза Стоянов и добави, че това е тезата, която той ще защитава на Националната конференция.

Според него ако дебатът на конференцията надхвърли дребнавия разговор за партийно лидерството и се превърне в дебат за истинска отговорност към България, СДС ще може да си върне потенциалния електорат просто за дни.

Подобно на Надежда Михайлова, която на последния НС на СДС каза, че е човек на диалога, днес Петър Стоянов каза за себе си, че няма проблем да си говори с всички.

Стоянов определи скандалите в сините редици не само като вредни за СДС и за а България, но и като неприятни за гледане и за слушане.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?