Петима убити и над 100 ранени при атака срещу демонстранти в иракския град Басра

Петима убити и над 100 ранени при атака срещу демонстранти в иракския град Басра

Маскирани въоръжени мъже нападнаха иракски демонстранти в южния град Басра снощи, като убиха петима души и раниха около 120, съобщиха медицински работници и държавната телевизия, цитирани от Асошиейтед прес.

Атаката била извършена към полунощ.

Десетки хиляди хора в Ирак участват в уличните протести, започнали миналия месец в Багдад и в южната, населена главно с шиити, част на страната, с искания за коренни политически промени.

Иракската телевизия съобщи, че днес експерти по експлозиви са извършили контролиран взрив под мост, който всеки ден става арена на сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти, опитващи се да си пробият път към силно укрепената Зелена зона в центъра на столицата, където са базирани основните държавни институции.

Повече подробности за експлозията под моста Синак през река Тигър, разделяща Багдад на две части, не бяха дадени.

В свещения за шиитите град Кербала днес силите за сигурност са разрушили палатков лагер на демонстрантите.

От началото на протестите, започнали на 1 октомври, досега са загинали над 250 души. Демонстрантите негодуват срещу повсеместната корупция, липсата на работни места и крайно лошото състояние на инфраструктурата и услугите, включително редовните спирания на тока в страна с огромни петролни запаси, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят