Петканов не става, Бонев да се върне в МВР

Вътрешният министър Георги Петканов не си върши работата и е най-добре да бъде извикан Богомил Бонев, който да овладее престъпните групировки. Това обяви днес пред журналисти в парламента депутатът от НДСВ Емил Кошлуков, който бе подкрепен единствено от зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков. Другият зам.шеф на царската партия Николай Свинаров скастри Кошлуков, че не той ще каже кой да е министър, след като е напуснал вече НДСВ.

Симеон да отстрани незабавно Петканов и цялото политическото ръководство на МВР, поиска вчера в остра декларация ОДС заради ескалацията на престъпността в страната. НДСВ, ДПС и левицата обаче обявиха, че оставките не вършат работа, трябвало да се вземат мерки за подобряване на координацията между институциите.

За пореден път бе поискан доклад от МВР за борбата с мафията. От критиките за слабостите на МВР, направени от шефа на вътрешната комисия Владимир Дончев от НДСВ стана ясно, че управляващите ще подложат на оценка по-специално работата на двама генерали - шефовете на НСБОП и Национална служба "Полиция" Румен Миланов и Васил Василев. ДПС в прав текст заяви, че не само Петканов, но и главният секретар Бойко Борисов носи отговорност за борбата с престъпността.

Петканов не става, а в МВР само снимат на яхти

На ген. Борисов му липсва подкрепата на политическото ръководство, заяви зам.председателят на СДС Емануил Йорданов пред радио Нет. Нито едно от исканията на професионалното ръководство на МВР не е било прието от политическото ръководство, имаме случаи, в които главният секретар се среща с президента Георги Първанов, за да обсъждат законодателни промени, при положение, че и двамата нямат такава законодателна инициатива, допълни бившият вътрешен министър. Вчера и бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев посочи, че Бойко Борисов е оставен сам и се нуждае от подкрепата на премиера и управляващите, които обаче нямат ясна политическа воля.

Безобразие и политическо престъпно нехайство е фактът, че НДСВ не вика министър Петканов на отчет в парламента и не обсъжда въпроса с престъпността на заседание на парламентарната група, заяви днес нововремецът Емил Кошлуков.

Престъпността се превръща в бич за България и да се правим, че не го забелязваме, кабинетът да не го е обсъдил, а групата да няма точка в дневния ред - това е политическо престъпно нехайство, заяви депутатът, който е лидер на дискусионния клуб "Новото време" в НДСВ.

Той призова ПГ на НДСВ да си спомни Конституцията, според която парламентът избира кабинета, а правителството се отчита пред Народното събрание.

Две години и половина са достатъчно дълъг срок да се разбере дали един човек работи, след като се отчете министърът, трябва да решим дали този човек става или не, обяви Кошлуков.

Според мен - не става, освен да правят снимки на яхти, друго не съм видял, добави нововремецът, намеквайки за яхтения скандал, при който "Новото време" се конфронтира с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и НСБОП.

През април т.г. от МВР изтече информация, че финансовият министър Милен Велчев, тогавашният транспортен шеф Пламен Петров, нововремецът Мирослав Севлиевски са били фотографирани на яхта в Монако заедно с разследвания за контрабанда Иван Тодоров - Доктора. Домакин на сбирката бе царският съветник от Лондон Спас Русев. Въпреки няколкомесечните уточнения, че Велчев не покровителства контрабандата, останаха съмнения, че фигури на ключови постове в управлението са свързани с престъпния свят. В началото на скандала точно Емил Кошлуков и Борислав Цеков спешно ходиха до Лондон и зовяха Доктора да си каже кой стои зад скандала с яхтата. Месеци по-късно Доктора даде остро интервю за в. "Монитор" от чужбина, в което нападна Бойко Борисов и хора от екипа му.

Атакувайки МВР отново днес Кошлуков посочи, че със същата полиция, Богомил Бонев се е справил с престъпните групировки в периода, когато беше министър - от 1997 до 2000 година.

Ако не върнат Бонев, поне да се поучат от него, защото по негово време със същите хора, същите полицаи и със същите и дори по-лоши закони мутрите изчезнаха, посъветва депутатът.

И Петканов, и заместниците му, и главният секретар трябва да решат как може гражданите да са спокойни, ако не могат да го правят, да попитат някой как става. Ако не искат и да питат, ние трябва да намерим начин да решим този проблем, обяви Кошлуков.

В отговор на въпрос кой друг министър не работи добре, Кошлуков каза, че ако тръгне да се прави анализ, могат да се намерят недостатъци в работата на много министри.

Според него две от министерствата с лошо управление са МВР и Министерство на транспорта и съобщенията. Преди вицепремиерът Николай Василев да оглави транспортното ведомство, негов шеф бе нововремецът Пламен Петров - също "жертва" на яхтения скандал.

Не искам министерско кресло и никой от "Новото време" не иска министерско кресло, застрахова се Кошлуков.

Надменно е да не си признаваме, че хората вече не ни харесват. Политиката, която водим е некадърна и е необходима реформа в управлението, заключи Емил Кошлуков. На местните избори НДСВ спечели едва 6% присъствие в местните парламенти.

На калпаво МВР законите му пречат

Надежда не прие идеята за връщане на Бонев в МВР

На въпрос как ще коментира изявлението на Емил Кошлуков, че трябва да се върне Богомил Бонев като министър на вътрешните работи, Надежда Михайлова заяви: "Вие знаете много добре какви бяха критиките към Бонев. Не е моя работа как НДСВ ще си решава проблемите в правителството. Проблемът обаче не е в един или друг министър, а в тяхната политика. Те не провеждат политика в полза на хората и доверието към тях е под санитарния минимум, което е много сериозно изпитание за държавата.

Не смятам, че МВР прави необходимото за овладяване на тези престъпните актове и на това, че София се превърна в бойно поле, подкрепи колегата си от "Новото време" и зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков.

Ако МВР докаже до месец-два, че е в състояние да си върши така работата, защото до този момент не го е направило, аз ще кажа, че Петканов става за министър. Но ако не го направи, ще подкрепя позицията на Кошлуков. Богомил Бонев с много по-калпави закони овладя престъпността без да хленчи и без да се оплаква - просто работеше", каза Цеков и все пак даде отстрочка за оставката на Петканов.

"Бих призовал ръководството на МВР - и политическо и професионално, по-малко да хленчи, защото възприемам като хленч непрекъснатите приказки, че били изолирани, изморени, мачкани, че законите им пречат", заяви Цеков по адрес на изявления на ген. Борисов, и обобщи: на калпаво МВР законите му пречат.

Цеков добави, че очаква от МВР - от неговото политическо и професионално ръководство активна и компетентна работа. "Не бива да се хвърля вината изцяло върху прокуратурата. Ако МВР си върши професионално работата и събира годни доказателства, никой няма да има правното основание да пуска когото и да било, посочи Цеков по повод непрестанните оправдания н в стил "ние ги хващаме, те ги пускат" на полицейски началници.

МВР не действа адекватно срещу престъпността, призна Свинаров

Зам.председателят на НДСВ Николай Свинаров скастри Кошлуков, че той няма право да определя кой да е министър, защото е напуснал партията НДСВ. Заради скандала около назначението на бившия разузнавач от ДС Бриго Аспарухов за съветник на премиера, Кошлуков напусна партията, но остана депутат в ПГ на НДСВ.

В същото време военният министър Свинаров призна, че борбата с престъпността в страната куца.

Няма адекватност между признанието, което получаваме за реформата в МВР отвън и това, което се случва в страната, посочи Свинаров.

По думите му в цялата правоохранителна система, независимо от изключително високите резултати, които са постигнати, включително и при затваряне на преговорната глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи", има още какво да се направи.

Според Свинаров са необходими действия, които да предотвратят случващото се по улиците в София, градовете и селата на България. Това, което става, е достатъчен пример, че са необходими по-категоричен реформи в МВР, аргументира се той.

Проблемите в МВР ще бъдат обсъдени на най-високо политическо ниво, каза Свинаров, според когото оставката на Петканов няма да реши проблема с престъпността в страната.

Проблемът е в необходимостта от по-категорично реформиране на системата, каза министърът и обяви, че следващият етап от оценката е кой трябва да извърши тези промени.

Трябва да видим детайлен анализ на ръководството на МВР и по него да направим коментар, каза още Свинаров. Самият той не можел да си обясни бума на престъпността.

Споделяне

Още от България