Петканов пенсионирал шефове на РПУ-та за "дребни трикове" с ръста на престъпността

Началниците на РПУ-та в Самоков, Ботевград и Пирдоп, които бяха пратени в пенсия, прилагали "недопустими дребни трикове" като регистрирали само разкрити престъпления, обяви вътрешният министър Георги Петканов. Той отрече да има скандал между него и главния секретар Бойко Борисов заради отстранените 7 шефове в рамките на РДВР-София. От три дни генералът публично се оплаква, че Петканов кадрува зад гърба му.

"Според мен не би могло да се говори за скандал, но има различни виждания по дадени въпроси. Всеки има право на мнение. Всеки има право на предложения как той вижда нещата, как той би ги решил. От тази гледна точка има известно разминаване между моето виждане и виждането на главния секретар", заяви министърът по БНТ, където след двудневна визита в Смолянско се яви да обясни рокадите.

"Заповедите подписах аз. Генерал Борисов счита, че такива мерки не е необходимо да бъдат предприемани или най-малкото, ако бъдат предприемани, то трябва да се иска неговото съгласие", каза Петканов.

Петканов поясни, че част от седмината пенсионирани си отиват с 20 заплати, заради нарушения, установени при проверка в РПУ-тата. Основанията за нея били поредица от сигнали за нередности в дейността на полицията в София-окръг.

Една част от тях са писмени жалби на граждани, от двама кметове, на Самоков и на Ботевград, и по други пътища, обясни министърът.

В тези районни управления имало практика не всички заявителски материали и жалби на гражданите да се завеждат в съответните дневници и деловодство.

Изчаква се, за да се види дали ще бъде разкрито това престъпление, и едва тогава да бъде заведено, за да бъде отчетено като разкрито престъпление.Такива дребни трикове са недопустими. Ние трябва да отчитаме действително свършената работа и разкритите престъпления, а не да симулираме работа и да отчитаме ефективни успехи, заяви министърът, който най-харесва да доказва със статистика, че престъпността в страната непрекъснато спада, откакто управлява НДСВ.

Специално за Самоков, в чийто район е Боровец, Петканов посочи, че в полицейския участък на курорта работят 53-ма полицаи при около 115-120 човека в целия град. Той направи сравнение с Пампорово, където имало 9 човека в участъка на курорта. Едновременно с това в Самоков имало недостиг на полицаи, които да се борят с престъпниците.

"Там има сериозна маса от ромско население и в града, в това число и там, където ромите живеят, има недостиг на полицаи и трябваше лично да се разпоредя, за да бъде създаден полицейски участък в Самоков, в ромската махала, и да има полицейско присъствие, което да следи за реда и спокойствието там", каза министърът. По думите му началникът на РПУ-Самоков Петър Трифонов е от 8 години началник на това РПУ и очевидно, че "не е съумял да усети този проблем". Не е създал добра организация на работа и това предизвиква смущение в населението, в кметството", обясни министърът.

От думите му стана ясно, че кметът Ангел Немов и с председателят на общинския съвет в Самоков не са били доволни от полицейския шеф.

Отстраненият шеф на пожарната в Елин Пелин пък Стоян Цигов, по думите на Петканов, заради наченки на корупция. Срещу него били подадени жалби от фирми.

Проверката установила, че шефът на пожарната е назначил на работа при себе си единия от синовете, пожарникар, което според министъра е недопустимо.Другият му син бил полицай в районното полицейско управление. Снаха му имала магазин за противопожарна техника.

И се вършат непрекъснато проверки на различни търговски дружества и се дават указания какво трябва да бъде закупено от магазина на снаха му, обясни механизма министърът.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: