Петко Арнаудов напусна гората на Странджа

Петко Арнаудов

Скандалният шеф на държавното горското стопанство в Царево Петко Арнаудов е подал оставка и е бил освободен от поста, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Арнаудов обаче не е останал без работа, защото веднага е бил назначен като служител в горското стопанство Ново Паничарево в община Приморско.

Назначението на бившия кмет на Царево за шеф на местното горско стопанство през август миналата година предизвика вълна от недоволство сред природозащитниците и сред жителите на Царево. По време на управлението на Арнаудов от 2002 до 2011 г. бяха взети множество скандални и оспорвани решения за общинските имоти по Южното Черноморие.

Управлението му стана популярно с незаконното вилно селище "Златна перла" до село Варвара в границите на парк "Странджа". То беше построено без задължителната по закон екологична оценка и след дълга съдебна битка на екоорганизации съборено след години.

Въпреки че цялото черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов предложи промяна в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла.

Автор на този план бе архитект Калин Тихолов, който бе номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но много бързо беше оттеглен.

Името на Арнаудов обаче се свързва и с градоустройствения план на Царево, който предвижда ново строителство в парк "Странджа”, а от няколко години е в съда.

Арнаудов е бил и секретен сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима Иванов до 1979 година.

Споделяне

Още от Бизнес