Петков и Овчаров от двете страни на червения митинг

Заместник-председателите на БСП Румен Петков и Румен Овчаров бяха на безопасно разстояние един от друг по време на заключителния предизборен митинг на левицата в четвъртък. Те стояха от двете противоположни страни на събралото се множество пред НДК, като нито един от тях не се качи на трибуната, отредена единствено за кандидатите за евродепутати, премиера и лидер на БСП Сергей Станишев и министъра на културата Стефан Данаилов.

Отношенията между Петков и Овчаров, известни като вътрешнопартийни противници, напоследък се влошиха допълнително заради гръмналия корупционен скандал, след който Овчаров изпадна в немилост и Станишев го накара да излезе в отпуск. Привържениците на министъра на икономиката и енергетиката, който оглавява и софийската организация на БСП, подозират, че вътрешният министър Петков има пръст в събитията, довели до “разжалването” на Овчаров.

Стефан Данаилов – министърът с най-висок рейтинг в кабинета – загря събралите се на митинга с думите, че социалистите ще вкарат 7 от всички 18 български евродепутати. Премиерът Сергей Станишев каза, че на тези избори трябва да се покаже, че БСП изразява интересите на мнозинството български граждани. Той заяви още, че ЕС е социален съюз и БСП е социална партия, макар че ѝ е трудно в управленската коалиция, където била в малцинство.

Има опити да се дестабилизира страната, посочи безадресно премиерът. Но веднага допълни, че БСП няма да допусне това, защото е силна партия и в критични ситуации се сплотява.

Тазгодишният предизборен подарък за социалистите, дошли на заключителния митинг, е концертът на Тото Котуньо. В четвъртък, когато всички останали вестници бяха изкарали заглавия и новини за нанесения от униформени побой над журналист в Съдебната палата покрай разпита на Маджо, партийният вестник “Дума” излезе с голяма снимка на Тото Котуньо, под която се мъдри малко празно правоъгълниче “за автограф”.

Споделяне

Още от България