Петнадесет компании с интерес към тв-цифровизацията

Петнадесет компании проявяват интерес към очакваните процедури за издаване на разрешения за извършване на електронни съобщения чрез национални цифрови телевизионни мрежи, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Два са етапите на цифровизация, за които кандидатите ще се явят на конкурс. първият е за изграждане на цифровите съобщителни мрежи, вторият е за оператор на цифрови мрежи.

Девет са кандидатите за участие и в двете процедури на първия и втория етап. Това са Алкател-Лусен", "Тесла-България" ЕООД, "Булсатком" АД, "Ханну-про", "България бродкастинг", ORS-Австрия, "Остерайхише рундункзендер", БТК АД и "Прайм хаус" ООД.

"Интерактивни технологии"АД, Spinner Austria, "Техно България" ООД и ДТТ "Технолоджи инвестмънтс" са заявили желание за участие само на първия етап на цифровизация. Две фирми - "Алпине-енерджи йостерай" и Plisch-Германия, кандидатстват за втория етап на процеса.

За първия етап се предвижда издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез две цифрови телевизионни мрежи, а за втория - за три цифрови телевизионни мрежи. По закон конкурсните процедури следва да се открият едновременно.

Заради заявения интерес факта, че броят на кандидатите е по-голям от броя на разрешителните, които ще бъдат издадени в двете фази на процеса, предстои КРС да вземе решение за обявяване на конкурсни процедури, посочват от комисията.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?