Петролът - над 80 долара за барел, за година поскъпна със 78%

Петролът продължава да поскъпва и надхвърли 80 долара за барел в първия работен ден на новата година, предадоха информационните агенции. От началото на 2009 година досега суровината е вдигнала цената си със 78%.

Прогнозите за оздравяване на световната икономика водят и до по-високото търсене на петрол. Тласък на цената му дава и студената зима в САЩ, която увеличава консумацията на горива.

За първи път от средата на ноември 2009 година лекият суров петрол в понеделник се търгуваше за около 80 долара за барел, съобщи агенция "Блумбърг". В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк търговията се извършваше на ниво 80.24 долара за барел. За сравнение в началото на 2009 година ценната суровина се търгуваше за около 33 долара за барел.

Най-ниската цена на петрола беше регистрирана на 20 януари 2009 г. – 32.70 долара. Оттогава обаче тя тръгна нагоре, като влияние на пазарите носеха няколко фактора - прогнозите за оздравяване на световната икономика, а ниската стойност на щатския долар подсили търсенето на суровини.

В Лондон европейския тип Brent се търгуваше за 78.86 долара за барел в сутрешната сесия на ICE. Контрактите са с доставка през февруари.

Възходящата тенденция на котировките на черното злато в понеделник е и на фона на информациите, че Русия е спряла износа на петрол за Беларус, която пък има ключово положение като транзитираща страна за доставките за ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес