Петролът поскъпва заради възможен удар срещу Ирак

Цените на петрола се повишиха на Международната търговска борса снощи в Ню Йорк, тъй като търговци се застраховаха срещу възможно поскъпване вследствие на евентуален военен удар срещу Ирак, предаде АП.

Цената на американски лек суров петрол за доставка през февруари се повиши с 1,43 долара за барел до 31,99 долара при затварянето, след като по-рано вчера достигна максимум от 32,05 долара. Мазутът за доставка през февруари поскъпна с 4,29 цента и завърши сесията на 87,50 цента за галон, а бензинът, също за доставка през февруари се повиши с 5,74 цента до 89,25 цента за галон.

На Международната петролна борса в Лондон търговията с петрол Брент за доставка през февруари вчера завърши на 29,64 долара за барел, с 85 цента по-високо от сряда. Според анализатори на пазара вчерашното поскъпване е до голяма степен опит на търговците да компенсират спадовете през предишните три борсови сесии.

Изявлението на главния оръжеен инспектор на ООН в Ирак Ханс Бликс, че не е изключено Ирак да притежава оръжия за масово унищожение също послужи като извинение на търговците на петрол да повишат цените, отбелязват цитирани от АП анализатори на пазара.

През следващите няколко месеца производството на петрол във Венецуела, която е обхваната от политическа криза, едва ли ще се върне на предишното си равнище. В резултат на това на пазарите на енергоносители ще се запази сегашната нестабилна обстановка, а цените ще бъдат изложени на натиск.

Това са основните заключения в годишния доклад за положението в енергийния сектор на Информационното управление на Министерството на енергетиката на САЩ, цитиран днес от ИТАР-ТАСС. Ръководителят на управление, Ги Карузо, представи вчера документа и отбеляза, че в момента САЩ са лишени от "сравнително важен доставчик" - Венецуела, на която се падат 13 процента от американски внос на петрол и петролни продукти.

Парализирането на петролната промишленост в тази страна доведе до покачване на цените на суровината на световните пазари и през следващите няколко месеца ще предизвика поскъпване на бензина в САЩ. Към април цената на един галон /3,8 литра/ ще нарасне с 10 процента. При тези условия САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, се надяват Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/ да увеличат добива си.

Според Карузо ръководството на картела планира да вземе именно такова решение. САЩ не предвиждат да пуснат на пазара петрол от стратегическите си резерви, допълни Карузо. Докладът на управлението на енергийното министерство е бил изготвен без да отчита възможността от война с Ирак, който през 2002 г. е изнасял близо 2 милиона барела дневно.
Американските експерти изразяват мнение, че евентуална военна операция може временно да доведе до спиране на добива на петрол в тази страна и в краткосрочна перспектива цените на световните пазари да се увеличат. При такова развитие на събитията сегашната прогноза ще трябва да претърпи значителна промяна, отбелязват американските експерти и допълват, че обстановката около Ирак вече сериозно влияе на положението на петролните пазари.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?