Петролните цени достигнаха ново дъно

Сортът Брент поевтиня под 35 долара, очаква се да стигне 30 долара до седмици

сн. ЕПА/БГНЕС

Петролните цени стигнаха ново 11-годишно дъно при търговията в сряда, когато на лондонската борса февруарските фючърси започнаха търговията с понижение и при сорта Брент удариха 34.85 долар за барел, което е най-ниската цена от юли 2014 г. Фючърсите на американския лек суров петрол пък паднаха до 35.42 долара и на този етап продължават да задържат над 6-годишното дъно от 33.98 долара, ударено на 21 декември 2015 година., предадоха световните агенции.

Според Блумбърг поевтиняването се дължи на обновените данни за запасите на САЩ. Това става на фона на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, който заличи и най-малкия шанс водещите производители на черно злато да се споразумеят за свиване на добива на фона на нарастващото свърхпредлагане, предаде Ройтерс.

Принос за спада имат и данните за забавянето на икономическия ръст на Китай и Индия, което подхранва страховете, че дори и да има увеличено търсене на суровината от другаде, това няма да се окаже достатъчно за оползотворяването на вече реализираното свръх производство през миналата година.

Според анализаторите от "Платс Чайна Ойл", потреблението на петрол в Китай е нараснало през ноември 2015 година с едва 1.5% до около 10.95 млн. барела на ден, което е най-слабото повишение от миналия февруари. В същото време "Платс" очаква общото китайско потребление на "черното злато" за цялата изминала година да отчете слаб растеж от 5,5% на годишна база или с около 581 хиляди барела дневно.

Експерти отбелязват, че конфликтът между Рияд и Техеран заради екзекуциите на шиитски свещеници в Саудитска Арабия е имал краткотраен ефект върху петролните цени, които леко се покачиха в началото на седмицата. Техният спад ще продължи и дори в близките седмици нефтът може да достигне 30 долара за барел.

На фона на постигнатите нови рекордно ниски цени на петрола под натиск се оказа и руската валута. На Московската борса курсът на долара в сряда се повиши до 74 рубли за първи път от 16 декември 2014 година.

На петролните котировки влияе и решението на държавната саудитска компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) да увеличи отстъпките за потребителите от Европа при основния сорт от своя петрол, коментира експертът Василий Карпунин от БКС Експресс, цитиран от руската  агенция ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?