Петров очаква авиокомпания "България еър" да излезе на печалба през лятото

Транспортният министър Пламен Петров днес обяви очакванията си новата държавна авиокомпания "България еър" да излезе на печалба още през летния сезон. Петров подчерта, че до края на септември т.г. се предвижда печалбата на компанията само от чартърни полети да достигне 2,5 млн.долара.

По думите на министъра, националният превозвач се развивал по-добре от предвиждания бизнес план. Превозените пътници от началото на година са 18% повече от планираното, чартърната програма е преизпълнена с 41 процента. Петров уточни, че това е резултат главно от по-късното договаряне на чартърната програма при реалните цени на горивата, докато компаниите, уточнили чартърните си програми преди половин - една година, са го направили по тогавашните по-ниски цени на горивото.

"България Еър" бе създадена на мястото на фалиралата "Балкан", като за целта се използваха 30 млн. от фискалния резерв. Според Петров, въпреки че стартира на загуба, новият авиопревозвач има заложена печалба за тази година и тя може да бъде по-голяма, при допълнително намаляване на разходите.

Споделяне
Още от Бизнес

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?