Петя Славова постави ултиматум на Несебър за делфинариума

Петя Славова постави ултиматум на Несебър за делфинариума

Управителят на "Феста Холдинг" АД Петя Славова е заявила в писмо до община Несебър, че се отказва от досегашните преговори за извънсъдебно споразумение с общината за терена от 20 дка в Стария град, който закупи от предишния кмет Николай Трифонов, за да строи делфинариум. Това съобщиха във вторник от кметството.

Славова настоява за незабавно финализиране на договора за продажба, сключен през 2005 г. Според съобщението тя заплашва кмета Николай Димитров, че ако в 14 дневен срок не подпише сделката, ще носи наказателна отговорност. "Феста" иска и около 3 млн. лв. от община Несебър за пропуснати ползи и лихви поради забавянето да влезе във владение на имота.

Кметът Николай Димитров е прекратил отпуската си и е свикал извънредна сесия на общинския съвет заради казуса, съобщават от общината.

Спорната сделка, която заплашва статута на Несебър като град-паметник под егидата на ЮНЕСКО, бе обявена за разваляне от общинския съвет още през 2007 г. "Феста Холдинг” обжалва това решение в съда и спечели делото на всички инстанции. За да запази терена на полуострова от застрояване, общинската администрация в Несебър започна извънсъдебни преговори с предложение за замяна на 20 дка в Стария град с терен от 11 дка на стръмния скат в североизточната част на Новия Несебър. Сделката бе осуетена от групата общински съветници от партия ДЕЛА, защото щяла да ощети бюджета с милиони.

Община Несебър няма възможност да изплати милионите неустойки, искани от Славова, а и не желае да допусне застрояване в Стария град. Кметът предлага на съветниците да гласуват решение – с казуса да се заеме държавата в лицето на съответните институции, които да разследват дали със задна дата процедурата по продажбата на терена на "Феста Холдинг” АД не е била корупционна.

Ако предложението се подкрепи, общината ще подаде сигнал до главния прокурор Борис Велчев за проверка на всички действия на лица и институции, довели до скандалната продажба на 1/5 от терена на Несебърския полуостров – който е утвърден за национално и световно богатство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес