Пхенян поиска преговори със САЩ без предварителни условия

Посланикът на Северна Корея в Пекин каза пред журналисти, че Съединените щати са задълбочили кризата и заплашват страната му с ядрени оръжия. Той обаче заяви, че спорът може да бъде разрешен, ако САЩ се съгласят да преговарят без да поставят условия и да гарантират, че няма да използват военна сила, съобщи Би Би Си.

Диалогът е единственият начин за решаването на този проблем, посочи Цой Чжин Су. Ние желаем да разговаряме със Съединените щати без условия, но правителството на Буш отхвърля диалога, изтъкна той.

Преди това Северна Корея настоя за преки преговори с Вашингтон и подписването на договор за ненападение с цел бъде решена кризата около подновената ядрена програма на Пхенян.

Китай призова Съединените щати и Северна Корея да използват здравия разум, за да сложат край на сегашната криза на Корейския полуостров. Редакционна статия в официалния вестник Женминжибао призовава Вашингтон да смекчи твърдата си политика спрямо Северна Корея и нейната ядрена програма. Сегашният американски подход, пише вестникът, не прави нищо друго освен да повишава напрежението, предаде Би Би Си.

По-рано Южна Корея съобщи, че се готви да посредничи в спора между САЩ и Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?