Пхенян се съгласи да започне ядреното си разоръжаване

Пхенян се съгласи да започне ядреното си разоръжаване

Северна Корея се съгласи да направи първи стъпки към ядрено разоръжаване, в резултат на споразумение, постигнато в шестранните преговори в Пекин, предадоха световните агенции.

Северна Корея ще затвори ядрения си реактор в Йонбьон и ще разреши на инспектори да посетят обекта. Реакторът трябва да бъде затворен и запечатан до 60 дни. В замяна комунистическата държава ще получи 50 000 тона петрол или еквивалента им във вид на друга икономическа помощ.

Пхенян освен това ще получи още 950 000 тона петрол или равностойността им под формата на друга подкрепа, ако реакторът бъде необратимо изваден от експлоатация и се даде пълен отчет за количеството плутоний, с което разполага страната.

САЩ и Япония са предложили да започнат разговори със Северна Корея за изграждане на по-тесни връзки.

Споразумението бе прочетено във вторник пред делегатите при закрити врата от китайския главен преговарящ. След това той коментира на пресконференция, че споразумението благоприятства мирния процес в североизточна Азия, както и подобряването на връзките между засегнатите държави.

В шестстранните преговори за ядреното разоръжаване на Пхенян участват двете Кореи, САЩ, Русия, Китай и Япония. Делегациите водят разговори в Пекин от миналата седмица, а споразумението е финализирано късно през изминалата нощ.

Следващият кръг от разговори ще е на 19 март в Пекин.

САЩ се съгласиха през следващите два месеца да започнат процедура по изваждането на Северна Корея от списъка си на държавите, подкрепящи тероризма и да отменят търговските си санкции срещу Пхенян.

Двете страни освен това се споразумяха да започнат преговори за установяване на дипломатически отношения. Преговори за нормализиране на отношенията ще започнат и между Северна Корея и Япония.

Главният американски преговарящ Кристофър Хил каза, че постигнатото тази седмица споразумение е “само етап от ядреното разоръжаване” и че работата не е приключила.

В последващи разговори ще бъде обсъждана съдбата на евентуалните ядрени оръжия, с които Северна Корея вече разполага.

Преди настоящото споразумение някои американски представители бяха скептични. Джон Болтън, бившият американски представител в ООН, заяви, че Северна Корея не бива да бъде възнаграждавана със значителни петролни доставки, ако се съгласи само на частично ядрено разоръжаване. Той заяви пред СиЕнЕн, че това би било погрешен сигнал към всички, които се стремят към ядрено оръжие.

Макар че Япония одобри съвместното споразумение, външният министър на страната Таро Асо беше цитиран да казва, че Токио няма да предостави помощ на Северна Корея, докато няма напредък по въпроса с отвлечените от комунистическата държава японски граждани през 1970-те и 80-те години.

Независимо от предстоящите трудности, обаче, анализатори смятат, че постигнатото споразумение е важен знак за напредък след продължили над три години преговори.

Предишното споразумение от септември 2005 г. не сработи заради разминаванията между Северна Корея и САЩ за начина на прилагането му.

Въпросът с ядрената програма на Пхенян стана особено болезнен в последните месеци, след като през октомври страната извърши опит с ядрено взривно устройство на базата на плутоний.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?