Пилотите от "Луфтханза" прекратиха протеста, полетите се нормализират от утре

Въпреки че пилотите от най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) прекратиха стачката от 1 часа след полунощ българско време, половината от полетите на авиокомпанията ще бъдат отменени във вторник, предават агенциите.

Полетите от и до Мюнхен и Франкфурт от Летище София също няма да бъдат изпълнени. Разписанието на авиокомпанията ще се изпълнява нормално от утре.

Около 4500 пилоти от "Луфтханза" и нейните филиали "Джърмануингс" (Germanwings) и "Луфтханза карго"  (Lufthhansa Сargo) започнаха стачка в понеделник малко след полунощ, но снощи тя бе отменена до 9 март, за да се даде възможност на протестиращите, обединени в браншовия профсъюз "Кокпит" (Cockpit) и ръководството да възобновят преговорите.

Говорител на "Кокпит" заяви пред АП, че двете страни са постигнали споразумение след двучасово изслушване в Трудовия съд във Франкфурт снощи.

Членовете на профсъюза се отказаха от едно от исканията си, но продължават да настояват за гаранции за работните места на членовете на Кокпит и за прилагане на германското законодателство при използването на чуждестранни пилоти, които се съгласяват да работят за по-малко пари при по-голямо напрежение. "Луфтханза" от своя страна предлага гаранции за работните места на членовете на профсъюза за две години и даже до 2013 и 2014 година, ако в разстояние на над 12 месеца пилотите не искат увеличение на заплатите.

Необходими са обаче няколко дни за преодоляване на последствията от вчерашната стачка и да се влезе в обичайния график, поради което "Луфтханза" днес ще осъществява полетите си съгласно въведения заради стачката извънреден план.

Говорителят на базираната в Кьолн авиокомпания Андреас Бартелс посочи, че по тази причина днес ще бъдат осъществени 50 процента от всички полети на "Луфтханза". Вчера бяха отменени 900 от общо 1800 вътрешни, европейски и далечни полети.

Преките щети от стачката по оценка на авиокомпанията възлизат на 25 милиона евро.

Ръководството се опитва да излезе от ситуацията с най-малко загуби и най-малко неудобства за своите пътници. Така например, ако самолетният билет е за датите от 22 до 25 февруари, но пътникът се бои да лети, въпреки че полетът му не е отменен, "Луфтханза" предлага безплатна промяна на датата до 31 март, ако не бъде променен маршрутът.

В Германия пътниците ще бъдат обезщетени, ако при отменен полет решат да използват ж. п. транспорт.

Споделяне

Още от Европа