Пирати атакуваха кораб с български моряци

Плавателният съд под португалски флаг е нападнат в Бенин

Графика на изданието Maritime Bulletin

Кораб с български моряци на борда е бил овладян от пирати, съобщава специализираният международен сайт Maritime Bulletin, цитиран от българското издание Maritime.Bg и Dnevnik.bg. Данните са на базата на информация от британската консултантска компания Dryad Global. 

Става въпрос за контейнеровоза TOMMI RITSCHER, който плава под португалски флаг, а управляващата му компания е германската Transeste Schiffahrt. Според Maritime Bulletin в екипажа има българи и руснаци, а нападението се е случило на 19 април, докато плавателният съд е бил в пристанище Котону, Бенин.

При наближаването на силите на реда лодката на пиратите се е отдалечила, но те са останали на борда. 11 души от екипажа са успели да се скрият в специално предвидено помещениe, където моряците да се укриват при пиратски атаки, но 8 души са заложници на похитителите. 

Няма особена промяна в ситуацията към 20 април, посочва още международното издание.

Все още няма официален коментар по случая от българското външно министерство. 

Пред Dnevnik.bg германската компания - корабособственик е потвърдила за инцидента. Бенинските военноморски сили и пристанищното ръководство са били уведомени незабавно, след като компанията е загубила връзка с кораба. Три военноморски съда са били изпратени да разследват случая.

"Приоритет са ни безопасността и благосъстоянието на екипажа. В този труден миг мислите ни са със семействата на изчезналите моряци и непрекъснато ги информираме за ситуацията. Работим пряко със съответните власти и специалисти, за да гарантираме, че високо цененият ни екипаж ще се завърне безопасно възможно най-бързо. Заради деликатната природа на ситуацията няма да информираме за оперативни подробности, които биха могли да попречат на усилията за безопасното освобождаване на похитените", коментира компанията пред Dnevnik.bg.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?