Пирински обеща опити за промяна на евродирективата за домашната ракия

Пирински обеща опити за промяна на евродирективата за домашната ракия

Докато властта зарязваше лозя из страната, спазвайки ритуала на Трифон Зарезан, стотици хора от цялата страна се стекоха край парламента на протест срещу акциза върху домашната ракия, въведен от началото на 2007 г. според изискванията на Европейския съюз. Проявата бе организирана от партията "Ред, законност и справедливост" и като цяло ръководена от и.д. председателят ѝ Яне Янев.

Шествието на лозари от регионите на Пловдив, Враца, Търговище, Сливен, Ловеч, Смолян, Плевен, Габрово, Велико Търново, Тетевен, Хасково, Перник и София тръгна от Централна гара и докато стигне до Народното събрание към него се присъединиха и пенсионери.

Протестиращите бяха приети от председателя на парламента Георги Пирински, на когото бе връчена подписка с искания  за освобождаване от акциза на 50 л домашна ракия, през увеличение на пенсиите с не по-малко от 30 на сто от 1 юли 2007 г. и на учителските заплати, до създаване на парламентарна анкетна комисия за разследване на корупционните схеми, свързани с топлофикационните и електроразпределителните дружества. В декларацията са подкрепени дори исканията на Българския лекарски съюз.

Пирински съобщи след разговора, че се е ангажирал за нова среща в началото на следващата седмица между депутатите и протестиращите лозари, за да се обсъдят какви конкретни стъпки биха могли да се предприемат за решаване на въпросите, свързани с членството на България в ЕС. Не може да бъде премахнат акцизът нито по решение на парламента, нито на Министерския съвет, тъй като това е пряко нарушение на сключен договор от България, отбеляза той.

Възможно е да се предприеме активен контакт с ръководителите на европейските институции, да им бъде представена цялата острота на неприемането на тази договорка от българските граждани и да се търси възможност за промяна на режима, която да позволи и промяна в конкретните норми, които важат за България, каза Пирински.

По-рано през деня зам.-министърът на финансите Георги Кадиев обясни пред БНР, че единственото, което България може да направи по въпроса вече като член на ЕС, е да поиска промяна на еводирективата за акцизите. “Тази директива описва съвсем точно какви акцизи има, какви са минималните ставки, какви са изключенията, които могат да се правят от тях, и в нея е казано, че изключението не може да бъде повече от 50 процента от нормалната ставка на акциза и за повече от 30 литра на семейство. Ако искаме да намалим този акциз, вместо да е 50 процента от нормалната ставка, да го намалим на 25 или на 0 процента, или пък да увеличим количеството литри, би трябвало да вървим към промяна на директивата”, каза Кадиев и уточни, че процедурата е изключително тромава и ще продължи поне година.

Ако парламентът натовари Министерския съвет, финансовото ведомство трябва да  започне преговори с Европейската комисия. Следва минаване през работни групи, дискутиране пред съвет на министрите на финансите, после процедурата  минава през съвет на министър-председателите. “Върви едно постоянно лобиране във всички посоки. Те вероятно ще искат нещо друго от нас за други законопроекти”, коментира зам.-финансовият министър.

Той допълни, че ако е имало изход, този акциз е нямало да бъде регламентиран, тъй като приходите от него не са много, докато разходът на човешки ресурси от Агенция "Митници" за контрол е голям, а инспекциите трудни.

“Ако съберем за годината, да речем, 25 или 30 милиона лева от този акциз, това са, общо взето, парите, които Агенция "Митници" събира за един ден. И по-добре да ги хвърлим в нещо друго, голямо, отколкото да се занимаваме с тия казани, но нямаме избор”, заяви Кадиев.

Яне Янев изрази надежда, че управляващото мнозинство ще се съобрази с поставените искания, като допълни, че протестите ще продължат. “Знаем, че с магическа пръчка няма да стане, но дали ще продължат протестите и в какви мащаби, ще зависи и от действията на тройната коалиция”, посочи той.

На протеста се чуха призиви хората да не гласуват за евродепутати от тройната коалиция, ако управляващите не изпълнят исканията на лозарите и пенсионерите.

Споделяне

Още от Бизнес