“Пирогов” излезе в стачка, Гайдарски им спря заплатите

“Пирогов” излезе в стачка, Гайдарски им спря заплатите

Протестът на медиците в института за спешна помощ “Пирогов” прерасна в ефективна безсрочна стачка. Решението бе взето в петък сутринта, на митинг пред болницата, след като министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски (БСП) отказа да подпише споразумението, постигнато с новия председател на борда на директорите д-р Матей Матеев. По време на стачката ще се изпълнява пълният обем от дейности, като при пациентите за планови операции ще се преценява дали случаят е спешен, а ако не е, ще бъдат връщани, обяви стачният комитет в болницата.

По-късно Гайдарски коментира, че в “Пирогов” няма да получават възнаграждения за времето, в което стачкуват ефективно. От Министерството на здравеопазването (МЗ) обявиха стачката на незаконна.

От общо 1800 работещи в института, в подкрепа на обявената стачка са събрани 1600 подписа, съобщи стачният комитет.

Протестиращите призоваха "Бърза помощ" да не транспортира спешни пациенти към "Пирогов", а към други болници и допълниха, че това би било и знак на солидарност към стачката им.

Стачният комитет препоръча да се изчака с решението за стачката до понеделник, когато д-р Матеев е обещал да присъства на протеста. Събралите се медици обаче спонтанно викаха “Стачка” с вдигнати ръце.

Говорителят на стачния комитет д-р Светлозар Сардовски посъветва медиците да си вземат отпуските от предишни години. Според него подписването на споразумение между стачкуващите и МЗ би спряло стачката.

Те не вярват, че поредното договорено увеличение на работните заплати от 1 август с вътрешни резерви на болницата и работна група, която да изготви методика за субсидиране на скъпоструващи болни, няма да се окаже поредното неизпълнено обещание.

Гайдарски: Стачниците сами да си изберат борд

Вече не знам кой може да ръководи това заведение, освен да си изберат един борд стачниците да се самоуправляват, заяви здравният министър. Представителката на финансовото министерство в борда на директорите се е отказала с обяснението, че стачниците пушат, викат и крещят, обясни той.

Друг член на борда пък се срамувал, че работи в “Пирогов” – единствената непреструктурирана болница в България, според Гайдарски.

Софиянци няма да пострадат, защото спешните случаи на “Пирогов” ще се разпределят между останалите 25 болници в столицата, увери той.

Ние искаме “Пирогов да бъде едно елитно заведение, да работи на високо ниво и да има европейски вид”, коментира Гайдарски. Според него протестиращите искали болницата да си остана такава, каквато е била преди години.

Според МЗ стачката е незаконна, “тъй като представителите на работещите в болницата не са изпълнили изискванията по закона за уреждане на колективните трудови спорове”.

Оттам посочиха и къде да се пренасочват спешните случаи - Александровска болница, “Царица Йоанна”, “Света Анна”, Националната кардиологична болница, “Св. Иван Рилски”, СБАЛ по ортопедия и травматология, ВМА, Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ.

“Стачката е законна”

Ефективната стачка в “Пирогов” е законна и ние разполагаме с документи, доказващи това, обясни д-р Сардовски. Арбитражна комисия за воденето на стачката е получила всички документи и се е произнесла по казуса.

По думите му за да има стачка, съгласието си за нея трябва да са дали 50 процента плюс 1 глас от работещите в съответната структура.

“Безкрайно сме учудени от превръщането на един човешки проблем със силно обществено звучене в повод за използване на държавната репресия, включваща добре познати от близкото минало похвати, като нерегламентирано следене, морален шантаж и грубо профанизиране на исканията ни, които се представиха като проява на безгранична алчност”, посочват протестиращите в  декларация до премиера Сергей Станишев, ресорния вицепремиер по  здравеопазването Емел Етем и здравния министър.

Стачниците заявяват, че исканията им са “част от стремежа за усъвършенстване работата в “Пирогов”, с оглед задоволяване очакванията на обществото за едно по-качествено здравеопазване”.

В документа пише още, че “нарушаването на двустранното споразумение между протестиращите и МЗ от страна на Гайдарски, е безпринципно и безотговорно”

“С поредния си безотговорен акт и въпреки нежеланието ни по принцип за стачка, ние сме принудени по вина на Гайдарски да започнем стачка, като отговорността за това, подчертаваме е изцяло негова”, смятат пироговци.

Според тях с поведението си министърът обслужва “определени интереси, целящи фалирането на болницата, както и продължаване източването на финансови средства от нея”. Медиците подкрепят тезата си и с факта, че “Веселка Димитрова от Министерство на финансите си подаде оставката вчера след като вече беше обявила предишния ден пред нас, че започва ревизия в болницата”.

“В същата насока е и нежеланието на д-р Спасков да прехвърли правото си единствен да оперира с авоарите на”Пирогов” в ПИБ на друг, с което блокира финансовите средства на болницата”, твърдят протестиращите.

Те призовават отговорните институции да се намесят, “за да спрат тези нагли действия от различни страни спрямо “Пирогов”, които целят буквално съсипването на болницата”.

Министърът обаче отрече да носи вина за стачката, като каза, че министерството е направило “всичко възможно, за да я няма”.

Съществуващите в Първа инвестиционна банка (ПИБ) сметки на “Пирогов” са активни и до момента не са били блокирани, съобщиха от пресцентъра на банката. ПИБ няма пречка да преведе заплатите на медиците, съгласно съществуващия договор. Банката е готова да извърши превод на заплатите по установения ред – веднага след като получи нареждане от страна на управляващия орган на “Пирогов” – Съвета на директорите.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?