"Пирогов" изпрати сравнително спокойна новогодишна нощ

снимка БГНЕС

В новогодишната нощ около 400 души са преминали през спешните кабинети на "Пирогов", като 78 от тях са останали на лечение.

"Може да се каже, че е една относително спокойна, поне за нашите пироговски стандартни, нощ", каза заместник-директорът проф. Николай Габровски, цитиран от БГНЕС.

Основното натоварване на болницата е било след 00.00 часа, когато е имало един относително рязък наплив.

"Основните пострадали са били от бомбички. Десетина души, като няма нито един с много тежки увреждания. Повечето от тях са били обработени хирургически и са освободени по домовете си. Нямаме тежки инциденти с ампутации, както за съжаление се е случвало в други години", каза професорът.

Пациентите на болницата са пострадали предишмно от т.нар. битов травматизъм, най-често свързан с алкохол. В токсикологията са били прегледани десетина души за денонощието, като немалка част са били по-млади.

"По-сериозни инциденти е едно пътно транспортно произшествие от Благоевград. Осемгодишно дете, което е с тежка съчетана травма, в момента е настанено в детска реанимация, състоянието му е стабилизирано, но текат интензивни диагностични мероприятия, защото става дума за тежка съчетана травма", заяви проф. Габровски.

Дете на 3 години от Костенец със следи от насилие е било оперирано заради кръвоизлив в главата.

"Засега състоянието му остава стабилно. Това, което, за съжаление, в случая трябва да се сподели е, че тези следи от насилие създават съмнение за домашно насилие, следствените органи са уведомени и тече проверка по случая", посочи професорът.

По отношение на COVID за нощта са преминали 50 души със симптоми, като петима от тях са били зависими от кислород и са хоспитализирани.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?