„Пирогов” се усмири, ще си получи нови шефове

„Пирогов” се усмири, ще си получи нови шефове

Лекарският протест в института за спешна медицинска помощ „Пирогов” стихна във вторник, след като стана ясно, че късно вечерта в понеделник са били постигнати договорености между стачния комитет и Министерството на здравеопазването.

До обед информацията какво точно е било договорено бе объркана, защото от министерството коментарите бяха силно противоречиви, като министърът Радослав Гайдарски обясняваше едно, а един от заместниците му – д-р Матей Матеев, пряко участвал в преговорите, после даваше „уточнения” какво е искал да каже началникът му.

В крайна сметка стана известно, че бордът на директорите ще бъде сменен, каквото беше едно от исканията на протестиращите. В новия борд не трябва да влизат хора, които са участвали в управлението на „Пирогов” от 1990 г. досега.

Още днес се очакваше министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски да насрочи конкурс за поста изпълнителен директор, но от министерството уточниха, че денят е бил посветен на подготвянето на документите за конкурса.

Пред бТВ във вторник Гайдарски обясни, че до избирането на нов директор на този пост остава сегашният - Спас Спасков. Доц. Спасков от своя страна не знаеше нищо за тези договорки, но каза, че ще обяви позицията си след среща с министъра.

Такава се е провела по-късно през деня и на нея доц. Спасков категорично е отказал да остане на поста до провеждането на конкурса, като е заявил, че напуска.

До избирането на нов директор министър Гайдарски е възложил управлението на болницата на доц. д-р Владислав Христов.

Протестиращите са предали на министерството и своето предложение за членове на директорския борд, каквото беше искането им. По този повод председателят на парламентарната здравна комисия Тодор Кумчев заяви пред БНР, че това е против всякакви законови положения, защото не може работещи в дадена организация да казват на принципала ѝ кои ще са ръководителите на организацията.

Не стана ясно доколко са били изпълнени исканията на медиците за повишаване на възнагражденията им, което бе първата и дълго време основна причина да се вдигнат на протест.

На практика с оставката на доц. Спасков, който бе близо 6 години начело на „Пирогов”, протестът стихна, преди да има стачка. Той бе белязан със скандали, компромат, изваден срещу председателя на стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев, точно когато трябва, и вражда и неразбирателство между самите медици в болницата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?