Пламен Стоянов – Дамбовеца съди България за 85 млн. лева

Пламен Стоянов – Дамбовеца съди България за 85 млн. лева

Четири години след операция "Октопод" един от обвиняемите - Пламен Стоянов, известен като Дамбовеца, съди България за 85 милиона евро, съобщи "Нова телевизия".

В жалбата, която е над 100 страници, адвокати са описали надлежно всички действия на правителство, министри, служби, прокуратура.

"Отидохме в етап, в който съдът в Страсбург реши да разгледа делото като пилотно. Поискаха да направим одит на щетите и пропуснатите ползи. Показа едно 8-цифрено число. Моят иск е за 85 млн. евро", обясни Стоянов.

Одитът е извършен от международно призната компания. По думите на Пламен Стоянов практиката в такива случаи е жалбата да бъде уважена и завелият делото да получи около 50-60% от исканата сума.

През 2010 г. Стоянов бе арестуван и обвинен, че заедно с брат си Йордан е източвал металургичния комбинат "Кремиковци" със схеми за изкупуване и рециклиране на метали. По-късно двамата братя бяха извадени от делото "Октопод" поради липса на доказателства. Йордан Стоянов бе изправен пред закона само за притовозаконно съхранение на три тигъра, но Върховният касационен съд го оправда окончателно.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?