Планирани били покушения над вселенския и арменския патриарси

Крайни националисти в Турция планират покушения срещу Вселенския патриарх Вартоломей Първи и арменския патриарх на Истанбул Масроб Втори, твърди в електронното си издание гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА в неделя. Изданието се позовава на западни дипломати, които били разтревожени за сигурността на двамата патриарси.

Опасенията им идвали от това, че пенсинирани офицери от армията и службите по сигурността крояли планове за разделяне на Турция. Те действали самостоятелно и върху тях не се упражнявал никакъв контрол от властите.

Въз основа на тези оценки американски анализатор, цитиран от в. “Катимерини" предупреждава за "наличието на план за покушения над представители на различни малцинства".

Близкият до дипломатическите среди гръцки вестник твърди още, че само за последните дни турските служби по сигурността са получили много тревожни сигнали за предстоящо нападение срещу арменския патриарх, който разгневи националистическите кръгове със своето новогодишно послание. В него той се осмели да говори за геноцида над арменците, който е тема табу в Турция.

Във връзка с тези сигнали турските служби са засилили мерките за сигурност на арменския патриарх. Според западни дипломати в Турция мишена на националистическите елементи бил не само арменският, но и Вселенският патриарх, чието седалище също е в Истанбул. 

Анкара неведнъж е била предупреждавана от Вашингтон за такава опасност и че от американска страна е било поискано да бъдат засилени мерките за сигурност на Вартоломей, който според западни дипломати също дразнел националистите с  острите критики по адрес на политиката на Турция за човешките права, пише още гръцкото издание.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?