Племенник на Сюлейман Демирел е сред арестуваните в Бургас турски граждани

Предишният собственик на турската "Егебанк" и племенник на бившия турски президент Сюлейман Демирел Яхия Мурат Демирел, е сред тримата турски граждани, заловени в навечерието на Нова година в Бургас от българските гранични служби, съобщи в понеделник телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Съобщението за залавянето на нелегални пътници на турския кораб "Риза Терсиоглу" направи на 2 януари главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той каза още, че пътниците са издирвани от Интерпол за финансови злоупотреби в Турция и че при залавянето са се опитали да подкупят българските власти да ги пуснат първоначално с 40 хил. евро, а после са вдигнали сумата на 100 хил. евро.

На кораба полицията откри фалшиви документи и големи суми пари. На борда имало и големи количества антидепресанти.

Според телевизията племенникът на бившия турски президент Яхия Мурат Демирел и съпругата му Айшегюл Есенлер, която има и американско гражданство и е сред заловените на кораба, имат забраната да напускат Турция повече от две години. Срещу Демирел, жена му и третия нелегален пътник Арикан Дефер се води разследване за източването на над 1,2 млрд. долара от "Егебанк". Забраната за напускане на страната бе наложена от съда по искане на организацията за банков надзор и финансовото министерство в Турция.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?