Плевнелиев е в Италия на първото си официално посещение като президент

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевневлиев посети Италия в петък, като това е първата му официална международна визита като държавен глава. В рамките на посещението си той се срещна с италианския си колега Джорджо Наполитано.

 

След срещата Плевнелиев изтъкна, че Италия е вторият по значение търговски партньор на България и че отношенията с нея за България са "изключителен приоритет“.

 

"Ние черпим вдъхновение от реформите на правителството на Марио Монти, които възвърнаха доверието към Италия в ЕС. Благодаря от името на българския народ за тези реформи, които помагат на цяла Европа и я улесняват в преодоляването на кризата“, заяви Плевнелиев.

 

Наполитано от своя страна посочи, че е налице абсолютна необходимост "да стимулираме нови политики на растеж, икономическо развитие и трудова заетост, като си даваме сметка за трудните социални условия и произтичащите от тях критики, но без да се колебаем да извървим пътя на реформите и на наложителните сурови фискални мерки".

"България с пълни темпове осъществява процеса на европейска интеграция, който изисква непрекъснато и постоянно полагане на усилия. Ние поддържаме присъединяването на България към Шенгенската система, тъй като тя е изпълнила поставените условия", посочи италианският президент.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?