Плевнелиев критикува "разкрачената позиция" по отношение на Москва

Цветанов щял да брани евроатлантическите ценности на всяка цена

Плевнелиев критикува "разкрачената позиция" по отношение на Москва

България е заела разкрачена позиция между Европа и Русия и така "каним вълка в кошарата". Това коментира Росен Плевнелиев, президент на страната от 2012 до 2017 г. пред Нова тв.

Той критикува решението на правитeлството да не предприема по-драстични мерки срещу Москва и каза, че разкрачената позиция вече не работи. Според него българската държава трябва да изгони "руски разузнавачи, скрити под дипломатически статут", както направиха други страни от Европа и Северна Америка.

В същото време зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов отново заяви че България трябва да подкрепи Великобритания в спора с Москва, а не да чака доказателства за вината на Русия за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Той обаче не критикува пряко правителството, а опозицията от БСП за това, че искали обща парламентарна декларация за действията на Москва.

Пред БНР пък шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова обясни, че позицията на кабинета по случая "Скрипал" е най-добрата с оглед на националния интерес. Освен това имало възможност да бъде променена, ако бъде доказана вината или невинността на Москва за отравянето на семейство Скрипал.

Вкарваме вълка в кошарата

"Това, което се случва в момента с изгонването на руски разузнавачи, скрити под дипломатическия статут, смятам, че българската държава трябваше да го направи, за да покаже своята солидарност с Обединеното кралство и с партньорите. Каквото и да се е случило, това е употребяване на боен газ, произведен в Русия, който отдавна не трябваше да го има, а камо ли да се използва на територията на чужда държава", каза Плевнелиев пред Нова телевизия.

Той добави, че голяма част от българския политически елит не иска да проведе честен дебат, но "разкрачената позиция между Русия и Европа не работи, трябва да направим своя избор".

Според Плевнелиев сегашната реакция на света с масовото изгонване на руски дипломати е отговор на руски действия през последните години. "Основите на мира в Европа бяха разрушени от президента Путин и неговата администрация", обясни Плевнелиев и напомни, че "Русия извърши кибератака в деня на изборите в България".

Той обясни, че твърденията, че няма категорични доказателства за вината на Русия, които бяха посочени като мотив и за позицията на правителството, се използват и като защитна теза от Москва. Плевнелиев изрази притеснението си от подобна позиция.

"С типичната наша страна да не се караме с никого, да не проявим характер, ние просто каним вълка в кошарата. И дългосрочно ще берем ядове", смята Плевнелиев.

Според него страната трябва да покаже характер и да заяви ясно, че е част от европейската общност, и че действията на руската администрация през последните 10 години са крайно неприемливи.

Плевнелиев смята, че Русия открито противостои на ЕС и се опитва "по всички начини да го отслаби". "Щеше ми се България ясно да застане и да каже: "Не сме на изток, ние отстояваме своето европейско бъдеще", каза още той.

Бившият президент смята, че България отстъпва от европейските ценности. Като пример той посочи не само позицията по случая "Скрипал", но и решението засега да не се подкрепи Истанбулската конвенция, както и "куп действия през годините". Според него отстъплението от европейските ценности и курсът към Русия си личали и със "скандалното поведение" на вицепрезидента Илияна Йотова при посещението на руския патриарх. При посрещането му на летището Йотова коленичи пред него и му целуна ръка.

"Сигналът е много ясен. Спрете се", призова той.

Плевнелиев коментира, че "българският национализъм, който е и в правителството, става все по-мощен, а той е проруски".

Светът не се намира в нова студена война, а в студен мир, а това е нов етап на развитие, много по-опасен, тъй като "плуваме в непознати води".

Призив

Трябва да се числим към евроатлантическата, а не към евразийската общност. Ако парламентът приеме обща позиция по отношение на Русия, то тя трябва да кореспондира с тази на европейските лидери. Това пък заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя при посещение в местността Рупите, цитиран от партийния пресцентър. От няколко дни Цветанов настоява за по-твърд тон към Москва.

В неделя той определи действията на Русия като "недопустими за 21-и век". Според него България трябва да подкрепи общата европейска позиция по случая Скрипал, тъй като не е "разследващ орган", за да чака доказателства за вината на Москва.

Цветанов каза още, че ходът на ГЕРБ да не подкрепи искането на БСП за обща парламентарна позиция по казуса е "добър". Тъй като в противен случай "връщане назад няма". Той обаче не видя вина в действията на правителството за "изтикването на България от евроатлантическата общност". Според него за това работели от БСП. "За разлика от тях (БСП – бел. ред.) аз ще продължа да защитавам евроатлантическите ценности, каквото и да ми коства това", декларира председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

В името на националния интерес

Процесът на обсъждане на българската позиция по случая "Скрипал" не беше толкова лек, защото трябваше да отрази отговорността ни към страната, към събитието. Откакто беше поставен този въпрос, непрекъснато се провеждаха консултации и дебати. В крайна сметка, Съветът за сигурност стигна до това решение - че би било най-добре с оглед на националния интерес. Това каза пред БНР Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър- председателя.

Тя коментира и изказванията на десни политици, окачествили решението да не се гонят руски дипломати като "позор", "липса на съюзническа солидарност" и взето заради вътрешно коалиционни противоречия.

"Особените виждания на нашите коалиционни партньори също са един от аргументите, с който тази позиция е съобразена. Разбирам различните виждания по този въпрос на хората от десния сектор. Решението не беше лесно и не беше взето веднага. Искам само да припомня, че България като председател на съвета на Европейския съюз категорично осъди акта на използване на химическо оръжие във Великобритания и изрази солидарност с Великобритания. С гласа си подкрепихме решението на Съвета за отзоваване на Европейския посланик, чрез представителите ни в НАТО подкрепихме гласуването на общото решение на организациите. Когато се стигна до нивото на националните решения, подходът беше да се вземе по-балансирано решение на базата на всичко, което знаем към момента", обясни Бъчварова.

Тя изтъкна, че никой не се съмнява в европейската принадлежност на Австрия или Гърция, които не са предприели мерки срещу Русия.

"Не искам да звучи като оправдание пред хората, които имат коренно различно мнение, но мога да уверя, че решението, което беше взето, отчиташе на първо място националния интерес“, коментира Бъчварова. Тя каза още, че въпреки че БСП се солидаризира с позицията на правителството по случая "Скрипал", все пак има една съществена разлика – кабинетът стигнал до това решение на базата на анализи, проучване и дебат, а левицата щяла да е на това мнение, независимо от информацията, която съществува в момента.

Бъчварова посочи като предимство на позицията на кабинета и това, че дава възможност да бъде променена, "с оглед на развитието и резултатите от разследването".

Споделяне

Още от България