Плевнелиев обсъдил ситуацията в България с Атлантическия съвет във Вашингтон

Президентът Росен Плевнелиев е обсъдил ситуацията в България през последните месеци с представителите на Атлантическия съвет във Вашингтон, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В срещата са участвали Фредерик Кемре, президент на организацията, посланик Джули Финли, директор на Борда и Мари Йованович, помощник държавен секретар за Европа и Евразия.

Според представителите на Атлантическия съвет България заслужава висока оценка за ролята ѝ за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Атлантическият съвет разглежда ситуацията у нас като възможност за ускоряване на реформите и за реализирането на потенциала за социално и икономическо развитие.

По време на срещата е била изразена надежда за бързо сформиране на правителство след предсрочните парламентарни избори на 12 май, което да се заеме с решаването на неотложните въпроси.

Президентът посочил, че при модернизацията на Българската армия могат да се търсят възможности за сътрудничество и обединяване на ресурсите и с други страни от региона, членки на НАТО.

Росен Плевнелиев е на работно посещение в Съединените щати за участие в отбелязването на 100-годишнината от основаването на Лигата срещу поругаването. Годишнината ще бъде отбелязана на гала-вечеря във Вашингтон под надслов "Представи си свят без омраза". На събитието ще присъстват повече от 1000 души, представители на организацията, на различни вероизповедания, активисти по правата на човека, а също така на Конгреса на САЩ, на Белия дом, Държавния департамент и на бизнеса.

Участието на президента в честването на юбилейната годишнина е част от програмата за отбелязването на 70 години от подвига на българския народ и спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война.

Лигата срещу поругаването (ADL) е създадена през 1913 г. с цел да спре поругаването на еврейския народ и да осигури правосъдие и справедливо отношение за всички.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?