Плевнелиев подкрепи вкарването на тоталитарните режими в учебниците

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се присъедини към петицията за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век в учебниците по история, инициирана от народния представител Методи Андреев. Това стана по време на среща на държавния глава с Методи Андреев и с евродепутата Владимир Уручев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Документът обединява четири досегашни подписки – на народни представители, на български евродепутати, както и две граждански инициативи и ще продължи да набира подкрепа под патронажа на държавния глава.

Към момента петицията е подписана от повече от 100 народни представители и от български депутати в Европейския парламент.

Президентът изказа благодарност на инициаторите на петицията и определи инициативата им като достойна.

"Каква по-смислена кауза от тази да научим уроците си от историята. За съжаление Европа днес все повече показва, че не го прави“, коментира държавният глава.

Петицията, адресирана до Министерството на образованието и науката, си поставя за цел историята на тоталитарните режими да бъде включена по обективен начин и да има значимо присъствие в учебната програма в българските училища.

Инициаторите призовават в българските училища да се изучава най-новата българска история.

"Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно“, посочи Методи Андреев по време на разговора. Според евродепутата Владимир Уручев днешното младо поколение българи не познава най-новата ни история, включително тази на прехода след краха на тоталитарния режим.

"През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими през ХХ век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото. Още повече, че през 2009 г. българският парламент подкрепи решенията на Пражката декларация от 2008 г. „Европейската съвест и комунизмът” за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма“, се казва в текста на петицията.

Документът отправя апел в учебните програми на българските училища да бъде включено, "с подобаваща тежест, обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век“.

Петицията е публикувана на интернет сайта www.peticiq.com.

Пълният текст може да бъде намерен на адрес http://www.peticiq.com/132137.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?