Плевнелиев поиска национално обединение срещу олигархията

"Задкулисието продължава, далеч сме от медийна свобода и не сме изпратили Държавна сигурност в архива"

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "проблемът на проблемите е разделението в нацията" и призова за обединение около продължаването на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.

 

Държавният глава каза, че при обединение около националните приоритети е готов да работи и за промяна в конституцията, "ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива държава".

 

Плевнелиев посочи още, че трябва да се подкрепят малките и средни предприятия, които са "99 процента от икономиката ни и които са важните, а не една група влиятелни бизнесмени", и отбеляза, че "не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода".

 

"Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси... Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране за позицията на гражданите", посочи президентът.

 

В понеделник той се срещна с държавници от началото на прехода досега по повод 24 години от началото на демократичните промени.

 

В изявление след срещата Плевнелиев каза още, че "не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото" и посочи, че като най-тежки проблеми остават ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза.

 

"Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси.. Не е преодоляно усещането за липса на справедливост... Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа.”, каза президентът.

 

Той призова всички политически сили да загърбят тяснопартийните си интереси в името на бъдещето на нацията и за пореден път каза, че президентството е отворено за дебат с политическите сили за постигане на консенсус по дългосрочните приоритети.

 

Той коментира, че в момента най-много ни липсва обща кауза, около която да се обединим.

 

"Много изострена фаза на противопоставяне. Докарахме го до там, че имаме граждани, срещу контраграждани, имаме протести срещу контрапротести, София срещу провинцията. Дълбокото усещане за неработещи институции е много сериозен проблем. Опитът ни от изминалите 24 години на преход показва, че успехът идва когато имаме стратегическа цел, когато постигнем съгласие по приоритетите на нацията и заедно полагаме усилия, за да ги изпълним", каза Плевнелиев.

 

Президентът Георги Първанов (2000-2010 г.) и председателят на парламента Михаил Миков не уважиха срещата при държавния глава заради "ангажименти".На срещата не присъства и президентът Жельо Желев по лични причини.

 

На поканата на Плевнелиев се отзоваха президентът Петър Стоянов, председателите на парламента от 1989 г. насам Александър Йорданов, Благовест Сендов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Цецка Цачева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?