По случай националния ни празник

Плевнелиев призова към работа за доброто на обществото и поука от грешките

Плевнелиев призова към работа за доброто на обществото и поука от грешките

Да работим за доброто на обществото, за укрепване на социално справедливата държава и да се учим от грешките на историята, призова в празничното си слово по случай Трети март президентът Росен Плевнелиев. Той участва, заедно с други представители на държавата в тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание“ в столицата по повод 135-ата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор за освобождението на България от турско владичество.

 

“Сбъднатата мечта на българина за свободно отечество му даде преди 135 години дързост и сили да изгради държавата си и то не зависима, а бързо прогресираща държава“, заяви държавният глава. Той попита “готови ли сме днес да дадем урок на света как по демократичен път заедно можем да намерим решение на трудностите, пред които сме изправени?“

 

“Историята няма да ни прости ако повтаряме нейните грешки и ако не се вслушаме в големите ѝ уроци на нашите предшественици. Призвани сме да следваме пътя на големите държавници от Освобождението на България до днес, да пазим демократичната правова държава, да сме достоен член на европейското семейство. Най-важният урок, който ни оставиха, е да работим за доброто на обществото, да гледаме напред и нагоре към укрепване на социално справедливата държава“, каза още Плевнелиев. Според него само заедно, с диалог по проблемите на нацията "можем днес да бъдем полезни на майка България, защото всички ние сме временни, а тя е вечна".

 

“Този празник ни е скъп – той е символ на възстановяването на българската държавност. Това е ден, в който отдаваме своята признателност към жертвите, дали живота си за Освобождението ни”, посочи държавният глава в словото си.

 

Преди това той постави венец пред паметника на Незнайния воин в столицата.

 

След традиционното изчитането на имена на загинали войни, започва тържествената заря, но част от фойерверките не успяха да се възпламенят пълноценно за разочарование на някои от присъстващите.

Споделяне

Още от България