Плевнелиев призова в Ню Йорк за борба срещу чуждестранните терористични бойци

Международният тероризъм не признава граници и нито една страна не е застрахована срещу терористично нападение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН на най-високо равнище, председателствано от президента на САЩ Барак Обама.

"Терористичната атака през 2012 г. на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, свързано с набирането на чуждестранни бойци за извършването на терористични актове", посочи в изказването си държавният глава.

На заседанието единодушно беше приета резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като "Ислямска държава".

Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки на ООН срещу присъединяването на техни граждани към терористични организации. Съавтори на резолюцията са 104 страни, сред които и България. Поради особения характер на заседанието, в него участваха и държави нечленки на Съвета за сигурност.

"Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена "чуждестранни терористични бойци", каза още президентът.

"Различните религиозни общности в България живеят в мир и разбирателство. Тяхната позиция беше категорична и единна по отношение на хората, присъединяващи се към терористични организации. Доказателство за това е приетата от Главното мюфтийство в България декларация, подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности", заяви президентът Плевнелиев.

Участието на президента в заседанието на Съвета за сигурносте израз на подкрепата на България, като част от широката международна коалиция срещу тероризма. Страната ни оказва пълна политическа подкрепа и съдействие според възможностите си.

Споделяне

Още от България